Gabriela Firea amenințată cu procesul. Vezi care sunt acuzațiile

26 septembrie 2016 12:35   Național
Ultima actualizare:

Primarul general Gabriela Firea are parte de critici din partea societății civile, care o amenință cu deschiderea unui proces. Trei organizații neguvernamentale o acuză pe Firea de încălcarea legislației referitoare la scoaterea în dezbatere publică a proiectelor de acte normative supuse votului Consiliului General.

Asociațiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR condamnă modul în care primarul general Gabriela Firea arde etape în procesul de promovare a unor hotărâri de Consiliu General. Cele trei organizații acuză Primăria că a omis să scoată în dezbatere publică o serie de proiecte înainte de votul final, obligație a autorităților locale. „Miercuri, 21 septembrie 2016, Consiliul General al Municipiului București a votat 66 de proiecte, dintre care 44 sunt acte normative și, conform Legii 52/ 2003, ar fi trebuit să fie puse în dezbatere publică înaintea ședinței de consiliu. Anterior ședinței de consiliu, ActiveWatch, CeRe și OPTAR au transmis scrisori deschise și petiții Primarului prin care solicitau retragerea acestor proiecte de pe ordinea de zi și punerea lor în circuitul legal”, spun reprezentanții celor trei organizații.

În replică, reprezentanții Municipalității spun că documentele aprobate nu erau acte normative. „În concluzie, aceste proiecte de hotărâri nu trebuiau supuse dezbaterii publice, acestea fiind dezbătute în ședințele pregătitoare cu liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului București, precum și în comisiile de specialitate ale CGMB”, se arată într-un răspuns oferit contestatarilor.

Cele trei organizații non-guvernamentale consideră că aceasta este o interpretare eronată și trunchiată a Legii. „Conform Înaltei Curți de Casație și Justiție (în decizia nr. 1718 din 26 februarie 2013, pronunțată în recurs de Secția Contencios și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție), actele administrative sunt definite după cum urmează: <<Actele administrative normative conţin reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte erga omnes, în timp ce actele individuale produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate expres în conţinutul acestor acte>>. Întrucât blocarea dezbaterii publice a actelor normative este abuzivă vom solicita în instanță anularea proiectelor de acte normative votate în ședința din 21 septembrie”.

Printre hotărârile de consiliu incriminate de cele trei organizații se numără investițiile alocate pentru dotarea spitalelor aflate în administrarea Municipalității. Primăria a locat 130 de milioane de lei pentru achiziția de echipament medical, însă a umflat, dintr-o „eroare materială”, costurile acestora și de 440 de ori. Greșeala a fost îndreptată, însă societatea civilă acuză primăria condusă de Gabriela Firea de tentativă de fraudă cu fonduri publice.

Mai multe