Gabriela şi James. Povestea primului cuplu româno-american de la Baza Mihail Kogălniceanu

1 martie 2017 17:54   Național
Ultima actualizare:

El – militar american, ea – profesoară din România. Aşa a început povestea lor de dragoste, în 2003, când trupele SUA au descins în România. James şi Gabriela sunt căsătoriţi de 14 ani, alcătuind primul cuplu întemeiat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (Constanţa).

Mulţi dintre cei 200 de militari americani care au debarcat în februarie 2003 la Baza Aeriană din Dobrogea au plecat, la sfâşitul misiunii, împreună cu soţii românce. Gabriela şi James Fisher reprezintă primul cuplu oficial întemeiat atunci la Mihail Kogălniceanu. Ea era proaspăt absolventă de Biologie la Universitatea Ovidius din Constanţa şi lucra ca translator, el era sergent major în Aviaţia SUA. La 14 ani după ce s-au cunoscut, Gabriela şi James sunt împreună şi se iubesc la fel ca la început.

Profa de biologie, translator pentru americani

Dorinţa bunicilor noştri, care stăteau cu ochii pe cer la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, în aşteptarea americanilor, s-a împlinit abia în februarie 2003. România se pregătea atunci să intre în NATO, iar trupele SUA aveau drept misiune pregătirea terenului. Pentru a întinde o punte de dialog cu comunitatea locală, trupele americane au fost însoţite de translatoare din Constanţa, tinere cunoscătoare ale limbii engleze, care să le faciliteze comunicarea. Una dintre ele era Gabriela, absolventă de Biologie din Constanţa, de care James Fisher, un sergent major, s-a îndrăgostit fulgerător. El făcea parte din echipa Centrului de relaţii cu presa de la Mihail Kogălniceanu, iar ea intermedia comunicarea cu românii. „După atâţia ani, tot nu ştiu cum de s-a îndrăgostit Gabi de mine. Ne petreceam 16 ore pe zi lucrând împreună, astfel că ne-am cunoscut foarte bine într-un timp scurt“, povesteşte James, americanul care n-a mai vrut să plece din România fără aleasa lui.În două luni, el şi-a dat seama că ea fata cu care i-ar plăcea să trăiască alături. Un preot militar român, Cristian Bicher, le-a oferit americanilor un tur de oraş, astfel că Gabriela şi James s-au cunoscut şi mai bine.

A fost nevoit să acţioneze rapid

„Gabi are un suflet bun, este modestă şi atentă la nevoile celor din jur“, spune americanul, acum în vârstă de 47 de ani. Deşi se pregătise pentru o misiune de minimum şase luni în România, James a primit vestea că ar putea pleca în câteva săptămâni, aşa că s-a decis să acţioneze rapid. A discutat cu fratele Gabrielei, pentru a veni la ei acasă şi pentru a-i cere mâna iubitei sale. „Intenţionam să fac totul aşa cum se cuvine. Dar fratele ei a întârziat de la muncă şi am fost nevoiţi să ne descurcăm altfel. Gabi a fost cea care i-a tradus tatălui ei, Dumnezeu să îl ierte, cuvintele prin care îi ceream mâna fiicei sale. Tatăl şi-a dat acordul şi apoi am condus-o pe Gabi până jos, la Cazino, unde am cerut-o de soţie. Acela a fost momentul nostru. Trecuseră doar două luni de când ne cunoscuserăm şi voiam să rămânem împreună pentru totdeauna“, povesteşte zâmbind James. 

S-au căsătorit la Constanţa

Pe 29 iunie 2003, mirii James şi Gabriela Fisher păşeau, extrem de emoţionaţi, la braţul naşilor, spre bisericuţa din lemn Sfântul Mucenic Mina din Constanţa. „Noi am vrut să ne căsătorim în România, fiindcă şi eu sunt ortodox. Ne-am dorit o nuntă tradiţională, aşa cum n-ar fi fost posibil în SUA. Au venit multe rude şi prieteni. Nunta noastră a fost uimitoare“, îşi aminteşte americanul.

Când James a părăsit România, Gabriela l-a urmat în misiunile sale. La un moment dat, unitatea lui a staţionat şapte ani în Germania, la Rammstein, astfel că au fost mai aproape de România, iar familia i-a putut vizita mai uşor. Americanul e mulţumit că armata i-a asigurat o carieră stabilă şi le-a dat şansa să vadă lumea: Europa, Coreea de Sud şi chiar Rusia, în 2012.Locuiesc în New Mexico

Acum, cei doi trăiesc în Albuquerque, în statul New Mexico din SUA, împreună cu băiatul lor Andrei, în vârstă de 10 ani. James a trecut în rezervă şi lucrează la baza locală, iar Gabriela, acum în vârstă de 39 de ani, predă biologia la o şcoală din apropiere. „Singurul nostru copil, Andrei, are autism. Este foarte dificil pentru noi, dar îl iubim foarte mult. Afecţiunea aceasta ne-a făcut să ne revizuim toate aşteptările în legătură cu viaţa lui, pentru că îngrijirea lui implică multă muncă. Dar drumul nostru este fericit, pentru că suntem împreună“, spun părinţii.

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Mai multe