Gărgărițele și cărăbușii, cazați în hoteluri pe timpul iernii
Au două etaje, sunt realizate din lemn, chirpici şi paie şi sunt construite pe bani norvegieni. Nu sunt case pentru săracii României. Sunt hoteluri de iarnă pentru cărăbuşii, gărgăriţele şi albinele din patru judeţe din nordul Transilvaniei.
„Sunt insecte pe cale de dispariție”
Reprezentanţii Guvernului Norvegiei îi învaţă pe agricultorii români cum să protejeze insectele, atunci când folosesc pe scară mare substanţele pentru omorârea dăunătorilor sau creşterea producţiei. „Sunt insecte care sunt pe cale de dispariţie din acest motiv, în toată Europa. Este vorba de 10 specii afectate, printre care cărăbuşii, gărgăriţele, albinele de zidar şi viespile săpătoare. Pentru a le proteja construim hoteluri speciale de iarnă”, a declarat, pentru digi24.ro, biologul Tamas Spike, coordonatorul programului norvegian.
Costul proiectului, 74.000 de euro
Deocamdată, specialiştii scandinavi au învăţat agricultorii din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bihor cum se amenajează un hotel-sanatoriu de iarnă pentru insecte. Dacă acest experiment început de cinci luni are succes, el va fi extins şi în alte zone unde se folosesc pe scară mare insecticidele. Au fost construite deja 40 de „imobile” pentru protejarea insectelor. Costul proiectului finanţat de Guvernul Norvegiei se ridică, deocamdată, la 74.000 de euro.
Hotelurile inedite sunt inteligent compartimentarte
„Trebuie găsite soluţii pentru protejarea insectelor, căci nu poţi să renunţi la substanţele care ajută la creşterea recoltelor sau la stârpirea dăunătorilor”, spune Aurel Iştoan, de la Direcţia Fitosanitară Sălaj.