George Stanca ar fi împlinit 72 de ani. Soția îi lansează două cărți

7 mai 2019 16:05   Național
Ultima actualizare:

Ziarist, poet și publicist, George Stanca va fi comemorat mâine, 8 mai, de la ora 17.00, la Muzeul Literaturii Române. Lena, soția regretatului jurnalist care s-a stins din viață pe data de 4 februarie, la 71 de ani, va lansa două volume pe care George Stanca nu a mai apucat să le publice.

George Stanca ar fi împlinit astăzi, 7 mai, 72 de ani. Regretatul jurnalist va fi comemorat mâine, 8 mai, la Muzeul Literaturii Române de la ora 17.00, când soția lui, Lena, îi va lansa două volume pe care nu a mai apucat să le publice. Este vorba de volumul de poezii „Un corp scufundat într-un lichid” și de o carte de reportaje intitulată „Reporter de profesie”. La eveniment vor lua parte Ioana Crăciunescu, George Mihăiță, Andrei Păunescu, Paul Surugiu - Fuego, Ștefan Dulu, Daniel Ionașcu, Corneliu Olar, Tic Petroșel, Mircea Bodolan și Dan Fruntelată. George Stanca a murit pe 4 februarie, în urma unei boli necruțătoare. El a fost internat la Spitalul „Sfânta Maria”, unde corpul lui a cedat.

Biografie George Stanca

George Stanca s-a născut pe 7 mai 1947 în Buftea şi a absolvit Insititutul de Construcţii din Bucureşti. În timpul studenţiei a fost solistul formaţiei rock Odeon. Pe lângă cariera literară, el a lucrat şi ca inginer de execuţie, în investiţii şi în proiectare. Debutul ca publicist a avut loc în 1971, în revista „Săptămâna“ lui Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-uşoară. A fost redactor la revista „Flacăra“ şi membru fondator, alături de Adrian Păunescu şi Dorin Tudoran, secretar muzical al Cenaclului Flacăra şi reporter. În calitate de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit/adus pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora şi alţii. Debutează în „Luceafărul“ (1978) cu poezii semnate G.G. Crăciun, iar debutul editorial a fost cu volumul de versuri „Tandreţe maximă“ (1981), urmat de „Poeme pricinoase“ (1983) şi „Excursie cu liftul“ (1988). De-a lungul carierei, George Stanca a fost redactor-şef şi director a numeroase publicaţii, dar şi proprietarul unora. De asemenea, a fost şi realizator de radio şi TV. Din 2009 era editorialist al ziarului „Click!“, semnând zilnic rubrica din pagina 2, extrem de populară, "Scrisorile lui Stanca".

Citește și:

George Stanca, condus pe ultimul drum. Cei mai importanți oameni din România i-au adus un omagiu

Cele mai emoționante mesaje de adio pentru George Stanca, de la prietenii celebri

Mai multe