Gerul a «îngheţat» şi protestul fermierilor din Piaţa Constituţiei. Temperaturile scăzute i-au pus „pe fugă”

21 ianuarie 2024 18:10   Național

Protestul fermierilor şi transportatorilor care trebuia să înceapă ieri în Piaţa Constituţiei şi să ţină trei zile s-a dovedit un mare eşec. La ora 11.00 când în zonă trebuiau să fie 100 de camioane, 100 de tractoare şi 5.000 de participanţi nu erau prezenţi decât un fermier, un camion şi un tractor, zeci de jurnalişti şi turişti străni veniţi să vadă ce se întâmplă.  

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă (PSD), spusese de sâmbătă că protestul nu va avea amploarea anunţată. „Organizatorii au avut termen până sâmbătă la ora 16.00 să notifice instituţiile statului cu privire la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor participante, numele şoferilor şi numerele de telefon ale acestora. S-a transmis o astfel de listă şi lista conţine un cap tractor. Conform legii, doar acest vehicul ar putea participa la protest”, a dezvăluit Rareş Hopincă la digi24.ro. Reporterii Click! au fost şi ei la protest şi au aşteptat patru ore să apară fermierii nemulţumiţi şi transportatorii care au anunţat că îi sprijină. În afară de ziarişti, jandarmi, poliţişti şi mulţi turişti, în piaţă se afla doar un camion cu remorcă în care trona un tractor obosit fără număr de înmatriculare. În cabina camionului trei bărbaţi făceau haz de necaz.„Camionul este din Bucureşti, noi suntem din Giurgiu, iar tractorul din remorcă este din Teleorman. Noi nu ştim nimic de protest, nouă ni s-a spus să venim aici şi am sosit. În rest aşteptăm”, ne-a declarat Marius, unul dintre bărbaţi. 

Singurul fermier care protesta în piaţă cu un carton pe care îşi scrisese păsul era Iulian Spirea din localitatea dâmboviţeană Fierbinţi. Are 68 de ani şi acuză că guvernanţii vor să falimenteze agricultura românească. Alături de el l-am găsit pe organizatorul protestului care ar fi trebuit să sperie guvernanţii: avocatul Petre Mircea Bogdan. Acesta a recunoscut că a semnat anul trecut o adeziune la partidul Dianei Şoşoacă, dar nu consideră că ar fi o problemă. De ce nu este nimeni în Piaţa Constituţiei?„Eu nu sunt fermier, nu mă interesează de ce nu au venit. Eu le-am facilitat protestul, eu i-am ajutat să-şi susţină drepturile. Este dreptul meu să am păreri politice, iar dacă ei nu vor să profite că le-am obţinut protestul şi să-şi susţină revendicările atunci asta este”, a declarat avocatul în exclusivitate pentur Click!.  

Cererea aprobată de Primăria Capitalei pentru protestul fermierilor sprijiniţi de transportatori prevedea ca în perioada 21-23 ianuarie, în Piaţa Constituţiei, între orele 9.00 şi 22.00, să se adune 100 de tractoare, 100 de camioane fără remorci şi 5000 de fermieri şi transportatori. Senatul este convocat astăzi de la ora 12.00, în sesiune extraordinară pentru ca parlamentarii să voteze ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern pe 17 ianuarie, în vacanţa parlamentară, referitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi echivalări de permise pentru circulaţia pe drumurile publice. După informarea din plen, OUG 2/2024 privind marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi OUG 1/2024 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice vor intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, prim for sesizat în aceste cazuri.

Mai multe