Gheorghiță: Rapelul cu AstraZeneca, anulat dacă apar tromboze după prima doză. Ce spune despre rapelul cu alt ser

8 aprilie 2021 7:55   Național
Ultima actualizare:

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat miercuri seară că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.ro.

Miercuri, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Valeriu Gheorghiţă: Nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri împotriva Covid-19

Întrebat, la TVR1, dacă persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser, în caz că acesta va fi oprit de la administrare, Gheorghiţă a răspuns: "Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (...) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (...) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice - n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente".

El a adăugat că în ţările în care există deja un număr important de persoane care sunt vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

"Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (...) Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu", a afirmat Gheorghiţă, potrivit Hotnews.

Citește și:

Mihai Bendeac s-a vaccinat cu AstraZeneca, în ciuda controverselor: „Mă orientez după medici, câștigători de Nobel”

La ce trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu Astra Zeneca. Dacă obervați asta, mergeți imediat la spital!

Mai multe