Ghiţă îşi «lucrează» muşchiuleţii la fotbal
Mai sunt două luni până la Crăciun, iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Gospodinele şi-au rezervat deja porcul, iar fermierii se străduiesc să-l menţină în formă. Prin sport!
Muşchiuleţul de porc se menţine viguros cu antrenament. Pentru că dobitoacele nu pot alerga de capul lor pe câmpii, crescătorii au inventat fotbalul în cocină. Principiul este simplu, iar rezultatele – garantate! „Dacă le arunci o minge, sunt cei mai fericiţi porci. Se joacă toată ziua. De fapt, nu chiar toată ziua, doar până sparg mingea. În felul ăsta îşi consumă şi energia, devin mai puţin stresaţi şi îşi întreţin muşchii”, ne-a explicat Mihai Panait, proprietarul fermei de porci din Niculeşti – Ilfov câteva dintre avantajele sportului la porci.
Cum efortul fizic nu dă rezultate bune fără o alimentaţie corespunzătoare, fermierii îşi răsfaţă animalele cu tot ce le pofteşte inima. De fapt, acesta este şi secretul pentru care porcii de la Niculeşti iau în greutate câte un kilogram în fiecare zi. Merele sunt preferatele lor, însă nici nucile nu lipsese din meniul zilnic. Mai ales că ajută la eliminarea grăsimilor rele şi reduc colesterolul din carne. La ferma din Niculeşti, aproximativ 80 de porci au fost deja puşi deoparte pentru Crăciun, iar cererile curg gârlă.
„Clienţii îşi vor ridica porcul de Ignat, fie în viu, fie gata tranşat. Pot participa chiar ei la tăierea porcului, în stil tradiţional. Sunt mulţi care nu au posibilitatea să-l taie la oraş şi vin aici, la noi. Cât le pregătim porcul, oamenii servesc o ţuică fiartă, un şoric, o murătură”, spune Mihai Panait.
Porcul de Crăciun va costa 9 lei/kg în viu
Preţul cărnii de porc este acelaşi de anii trecuţi: aproximativ 9-10 lei/kg în viu şi 11-12 lei/kg, semitranşat. De altfel, avantajul celor care şi-au rezervat porcul de Crăciun din timp este că scapă de eventuale majorări de preţ în pragul Sărbătorilor. Nu vă puteţi deplasa la fermă? Nici o problemă, pentru că majoritatea crescătorilor fac şi livrări la domiciliu.