Glonţul lui Năstase i-a «lovit» şi pe medici

26 iunie 2012 17:28   Național
Ultima actualizare:

Reacţie în lanţ în cazul Adrian Năstase. Ieri dimineaţă, medicul Şerban Brădişteanu, şeful comisiei interdisciplinare care îl are în grijă pe fostul premier, a fost pus sub urmărire penală. El este acuzat de favorizarea infractorului, după ce procurorii DNA i-au interceptat convorbirile telefonice. La DNA au ajuns, ieri, şi profesorul Ioan Lascăr, chemat în calitate de martor, dar şi trei poliţişti.

Când spune adevărul? În faţa camerelor de luat vederi, atunci când declară că starea lui Adrian Năstase este gravă şi că în orice moment ar putea suferi un infarct, motiv pentru care nu poate fi transferat la închisoare?

Sau la telefon, când le trasmite membrilor familiei fostului premier că starea acestuia este foarte bună şi că nu există nici un risc în ceea ce priveşte sănătatea lui?

Convorbirile telefonice ale medicului au fost interceptate de DNA şi tocmai de la această dilemă au pornit şi procurorii atunci când l-au pus sub urmărire penală pe Brădişteanu.

Dr. Ioan Lascăr, şeful secţiei de chirurgie plastică de la Floreasca, a fost audiat ca martor în dosarul deschis de DNA împotriva lui Brădişteanu

Ieri dimineaţă, chirurgul a fost dus la audieri, fiind acuzat de favorizarea infractorului. A stat ore bune la Direcţia Naţională Anticorupţie şi a dat declaraţii, lucru pe care, de altfel, Brădişteanu l-a mai făcut şi în trecut, când a fost acuzat de luare de mită şi corupţie.

La sfârşitul audierilor, n-a avut curaj să dea ochii cu jurnaliştii care se aflau la poarta DNA şi a preferat să iasă din sediul instituţiei pe uşa din dos. N-a fost, însă, şi cazul profesorului Ioan Lascăr, medicul care l-a operat pe Adrian Năstase.

Şi acesta a fost chemat, ieri, la DNA, dar în calitate de martor. Chirurgul nu s-a ferit de jurnalişti, însă, nici nu a făcut vreo declaraţie. În faţa procurorilor au ajuns, ieri, şi trei poliţişti implicaţi în cazul Năstase.

Printre aceştia se află şi cel care l-a împiedicat pe fostul premier să se sinucidă. Atât el, cât şi ceilalţi doi au fost învinuiţi de favorizarea infractorului, prin modul în care a decurs punerea în aplicare a mandatului de executare în cazul lui Năstase.

Procurorii DNA suspectează că între persoanele vizate în acest dosar au existat înţelegeri premergătoare legate de modul în care să se facă arestarea şi ulterior încarcerarea lui Năstase.

În timp ce medicii şi poliţiştii erau audiaţi, reprezentanţii Institutului de Medicină Legală au anunţat că Adrian Năstase trebuie să se prezinte, astăzi, la institut, cu toate documentele medicale pentru efectuarea unei expertize medico-legale.

În urma acesteia se va stabili dacă afecţiunile lui Năstase pot fi tratate în spitalul Penitenciarului Rahova şi dacă aceste afecţiuni permit transportarea în siguranţă a pacientului la penitenciar. Se pare, însă, că medicii legişti se vor deplasa azi la Spitalul Floreasca pentru a-l examina pe fostul premier.

«Să-ţi fie ruşine» i-ar fi spus un poliţist lui Adrian Năstase

"Să-ţi fie ruşine!". Acestea sunt cuvintele pe care Andrei Năstase susţine că i le-a adresat poliţistul Nicolae Costea tatălui său, după ce l-a imobilizat. Site-ul "ziuanews.ro" a făcut publice declaraţiile pe care familia Năstase le-a dat unui avocat, imediat după incident. Dana şi Andrei Năstase susţin că Adrian Năstase, deşi era împuşcat şi plin de sânge, a fost încătuşat de poliţişti şi nu i s-a acordat primul ajutor.

"În dimineaţa zilei de 21.06.2012, înainte de a intra în operaţie, soţul meu mi-a comunicat că, după ce s-a împuşcat, poliţiştii prezenţi în cameră i-au pus cătuşe la mâini, l-au lăsat întins pe jos fără nici o manevră de prim-ajutor, situaţie care a durat până la sosirea echipajului medical, când i s-au scos cătuşele", a scris în declaraţie Dana Năstase.

Declaraţia Danei Năstase este susţinută de cea a fiului cel mare al cuplului. Andrei Năstase întăreşte spusele mamei şi susţine că poliţistul Nicolae Costea îi apostrofa tatăl.

"L-am văzut pe tatăl meu întins pe spate pe covor, cu o rană sângerândă în zona gâtului şi având fixate cătuşe la mâini. Poliţistul care se afla cu el în cameră striga la tatăl meu: «Să-ţi fie ruşine! să-ţi fie ruşine!»", a declarat Andrei Năstase. Declaraţiile publicate sunt certificate şi susţinute şi de avocatul lui Adrian Năstase.

Aşa s-ar fi împuşcat fostul premier

Traiectoria glonţului pe care Adrian Năstase a vrut să şi-l tragă în cap, în data de 20 iunie, a fost deviată de poliţistul care se afla în casa fostului premier.

Astfel, glonţul a intrat prin partea stângă a gâtului, a atins cartilajul tiroidian, după care a ajuns în pachetul jugular. După ce a trecut prin jugulara externă, glonţul a pătruns din nou subclavicular şi a ieşit la deltoid, în zona umărului, în locul unde „se fac injecţiile la vaccin".

Şerban Brădişteanu, medicul celor care au probleme... cu legea

Cine e Şerban Brădişteanu? Şeful echipei care a realizat primul transplant cardiac în România, în 1999. Senator PSD între 2000 şi 2004. Acuzat de corupţie. Bănuit că "găseşte" boli în cazul personalităţilor care au probleme cu legea.

Şerban Brădişteanu este şeful secţiei de Chirurgie Cardiacă şi Vase Mari din cadrul Spitalului Floreasca. Medicul e judecat de Tribunalul Bucureşti într-un dosar de corupţie.

În acest proces, medicul Brădişteanu a fost acuzat că ar fi primit o mită de jumătate de milion de dolari şi o alta, în mai multe tranşe, de trei milioane şi jumătate de euro, toţi banii fiind daţi de o firmă austriaco-elveţiană ce distribuie produse medicale, CC Med AG.

În schimbul banilor, Brădişteanu ar fi facilitat companiei câştigarea unei licitaţii pentru echiparea spitalelor penitenciar din România, procedură desfăşurată în anii 2001-2002. În 2009, Brădişteanu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti. În decembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a decis în recurs rejudecarea dosarului la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă şi în acest moment. Dosarul are termen pe 8 august 2012.

L-a operat pe omul de afaceri Cristi Borcea

Medicul Şerban Brădişteanu s-a ocupat de tratamentul şi intervenţiile chirurgicale efectuate asupra unor personalităţi publice judecate în dosare penale. Brădişteanu a fost cel care l-a operat pe omul de afaceri Cristi Borcea înainte ca instanţa să pronunţe o sentinţă în dosarul "Transferurilor".

L-a făcut scăpat  şi pe preşedintele CJ Argeş

Brădişteanu s-a ocupat de problemele de sănătate ale preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. În ianuarie 2011, la doar o zi după ce Tribunalul Argeş a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile pe baza acuzaţiilor formulate de DNA, Nicolescu ajungea la Bucureşti transportat cu ambulanţa la Spitalul Floreasca. Diagnosticul în cazul lui Constantin Nicolescu a fost schimbat constant de la atac de cord, la leşin şi apoi la atac cerebral. În prezent, dosarul este judecat de Tribunalul Argeş.

Mai multe