Google îşi schimbă "faţa" pentru fiziologul și biochimistul ungar Albert Szent-Gyorgyi
Cel mai mare motor de căutare, Google, salută 118 de ani de la naşterea fiziologului și biochimistul Albert Von Szent-Gyorgyi (n. 16 septembrie 1893-d. 22 octombrie 1986).
Născut în Budapesta, Ungaria, faimosul fiziolog și biochimist Szent-Györgyi și-a început studiile la Budapesta, unde a obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1917. Şi-a continuat studiile la Pressburg (în prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden și Groningen și, în cele din urmă, a obținut doctoratul în chimie la Cambridge, potrivit agentia.org.
Finanțat de către statul maghiar, a fondat Institutul de Biochimie din cadrul Universității din Szeged. Studiile sale constante au condus la faptul că a fost primul cercetător care a izolat vitamina C. A descoperit că un bogat conţinut de vitamina C se regăseşte în ardei. În urma acestei decoperiti, în 1937 lui Szent-Györgyi i s-a acordat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină.
După cel de-al doilea război mondial, s-a mutat definitiv în Statele Unite și s-a stabilit în Woods Hole, lângă Boston, unde a primit un post de cercetător la Institutul Național de Sănătate. Szent-Györgyi a fondat Institutul pentru Cercetare a Muşchilor din cadrul Laboratorului Biologic Marin din Woods Hole, unde și-a reluat studiile din perioada în care lucra la Szeged, în Ungaria.
Între anii 1962 și 1971, a fost profesor la Universitatea din Darthmouth. A păstrat mereu legătura cu țara sa natală și a vizitat Ungaria în mod regulat începând cu anii 1960. Şi-a dedicat ultimele decenii din viață cercetărilor în domeniul cancerului. A decedat la vârsta de 93 de ani, în Woods Hole.
"Cercetarea inseamna patru lucruri : creiere cu care gandim, ochi cu care vedem, aparate cu care masuram si...bani" (Albert Szent-Gyorgyi)
"Descoperirea inseamna sa vezi ce toata lumea a vazut si sa gandesti ce nimeni nu a gandit" (Albert Szent-Gyorgyi)