Grile de salarizare și plafonarea sporurilor pentru bugetari. Ministerul Muncii le calculează veniturile
Ministerul Muncii, Raluca Turcan, anunță schimbări majore în salarizarea bugetarilor. Principalele modificări sunt plafonarea sporurilor la maximum 20% din salariul de bază, refacerea coeficienților de ierarhizare în funcție de care sunt calculate salariile, o grilă separată pentru angajații din administrația locală, dar și introducerea unui spor de performanță lunar.
”În 30 de zile, toate ministerele vor transmite punctele de vedere și propunerile necesare pentru a completa legislația privind salarizarea în sistemul public, pentru fiecare familie ocupațională în parte. Obiectivul este acela de a elimina discrepanțele existente în actuala legislație, care au compromis grav ideea de salarizare unitară. Prin Memorandumul adoptat în ședința de Guvern, am adoptat totodată principiile noii legi a salarizării din sectorul public”, a anunța ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Principiile enunțate în memorandum pentru salarizarea bugetarilor
- Reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei;
- Grile de salarizare pentru administrația locală;
- Sporuri plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
- Revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
- Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea este aceeași, indiferent de funcția deținută, trebuie să se acorde în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
- În urma unei analize a sistemului de sporuri, vor fi menținute doar cele relevante;
- Spor de performanță lunar, pentru angajații cu rezultate deosebite.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că nici un venit nu va scădea
Demnitarul a transmis că nici un venit nu va scădea. Însă, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și vor fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice, cor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut, iar sporurile vor reflecta efortul deosebit sau performanța și nu vor mai fi doar o modalitate mascată de a crește salariile.