Gripa 2019. Când este declarată o epidemie? În România au murit deja 57 de persoane

30 ianuarie 2019 14:06   Național
Ultima actualizare:

”Nu este motiv de panică”, a spus ministrul sănătății Sorina Pintea miercuri (30 ianuarie), când a anunțat că în România este oficial epidemie de gripă. La orele prânzului, esrau 57 de decese, dar cifra se schimbă de la o oră la alta.

Numărul cazurilor de decese din pricina virusului gripal AH1N1 crește de la o oră la alta. În toată țara sunt înregistrate peste 134.000 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii), cu 53.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (87.492) și cu 14.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (117576).

”Nu este motiv de panică”, a spus ministrul sănătății Sorina Pintea miercuri (30 ianuarie), când a anunțat că în România este oficial epidemie de gripă

Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.

Virusul este prezent în mai multe țări din Europa.

Criteriile de evaluare a formelor de manifestare a gripei sunt stabilite la nivel mondial și agreate de Organizația Mondială a Sănătății.

  • focar local - creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
  • activitate regională - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
  • săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
  • perioadă epidemică - succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
  • epidemie extinsă - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.
  • Sursa: Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile
Mai multe