Gripa 2019. «Nu ne temem de gripă, dacă e să mori, mori!»

24 ianuarie 2019 20:30   Național
Ultima actualizare:

Numărul deceselor de gripă a ajuns la 34, şcolile şi grădiniţele s-au închis, dar românii nu vor să se vaccineze şi consideră că totul este o exagerare a autorităţilor. Mai mult, în ciuda celor care credeau că oamenii vor evita locurile publice pentru a nu lua virusul, mall-urile din Capitală erau ieri pline de vizitatori care tuşeau şi strănutau, dar declarau relaxaţi că nu le pasă de gripă.

”Nu este situaţia cu gripa atât de gravă pe cât spun medicii la televizor. Vor să ne abată atenţia de la lipsuri şi necazuri, de la criza medicamentelor pentru bolile grave!”se plânge Marinela Agache care îşi supraveghea nepoata la locul de joacă dintr-un mall din sectorul 2 al Capitalei. Leacurile băbeşti nu au moarte în opinia femeii şi au fost verificate de zeci de ani.”Mai o supă de pui, un ceai, legume multe, iar în situaţii grave un paracetamol şi gata eşti pe picioare”, se laudă Marinela. 

Lângă ea, Florea Constantin îşi spune of-ul. ”Şi dacă vrei să te vaccinezi la ce bun. Doze gratuite nu mai au, iar pe bani nu vreau, prefer să îmi cumpăr altceva, de folos. Totul este o şmecherie, o panică indusă. Eu nu cred că situaţia este atât de gravă, există interese. De ce nu este ca pe vremea lui Ceauşescu, când te vaccinai, veneai cu bonul de la farmacie şi îţi deconta statul?”, spune bătrânul. Are febră 38,5 dar o duce pe picioare. Se va duce la medicul de familie într-o zi. ”Dacă îmi dă gratuit bine, dacă nu, mă las pe mâna lui Dumnezeu!”.

Alt mall, în sectorul 3, aceleaşi păreri. ”La noi la serviciu s-a făcut o listă şi şefii ne-au spus cine vrea să se vaccineze că plătesc ei. Ei bine, eu nu am vrut şi nici majoritatea colegilor mei. Nu am încredere în vaccine şi în plus ştiu că lumea exagerează”, spune sincer Mihaela Popa de meserie curieră. ”Nu ne vaccinăm! Din câte am înţeles, majoritatea oamenilor care au murit de gripă au avut şi alte afecţiuni aşa că nu cred în epidemie”, ne spune şi cadrul militar Alexandru Florin.

Agentul de vânzări Claudia Netcu nu crede nici ea că este cazul să se îngrijoreze. ”Ne-au speriat cu gripa aviară, apoi surprinzător s-au liniştit lucrurile. Ne-au speriat cu gripa porcină, apoi la fel s-a muşamalizat. Acum ei ne cred proşti, vin cu panica asta? Nu îi mai crede nimeni. Ceai de ghimbir, lămâie şi miere şi rezultă cel mai bun vaccin. Dacă este să mor, mor şi s-a terminat!”. Femeia ne dă şi un exemplu din familie pentru care nu se vaccinează. ”Soţul meu a făcut anul trecut vaccinul şi a răcit mai rău ca niciodată. A suferit cumplit, aşa că la revedere încredere!”, spune cu năduf Claudia. 

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii citat de româniatv.net, gripa afectează cel mai mult zona de sud a ţării. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrat la nivel naţional a fost de 117.576, iar în total, până ieri se înregistraseră 34 de decese. Anul acesta, cele mai multe au avut loc în Prahova şi Arad, cinci decese în fiecare judeţ. Pe locul doi este situată Capitala cu patru decese, urmată de Galaţi cu trei. Cei mai mulţi s-au infectat cu virusul gripal de tip A.

85 de copii cu gripă în şcolile din Bucureşti

85 de cazuri de gripă au fost confirmate în ultimele zile în unităţile de învăţământ din Capitală, fiind vorba şi despre şase grădiniţe care au raportat mai multe de trei cazuri de gripă, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Bucureşti. Şcolile vor fi închise astăzi din cauza numărului mare de cazuri de gripă. Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei, la recomandarea Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre toate unităţile de învăţământ preuniversitar din ţară. Decizia a fost luată miercuri, după ce specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. «Direcţia de Sănătate Publică va decide până la urmă durata de suspendare a cursurilor. Dacă într-o unitate lipsesc 20 de copii din cauza gripei, se pot suspenda cursurile, dar nu mai mult de 5 zile lucrătoare», a declarat, joi, la Digi 24, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Bucureşti. 

Va fi declarată epidemie?

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) ca marţi să facă următoarea raportare a numărului de cazuri de gripă, astfel încât atunci se va decide dacă va fi declarată epidemie. Ultimele două săptămâni au fost declarate de specialiştii Institutului de Sănătate Publică săptămâni cu caracter epidemic. În cazul în care va urma a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă. 34 de decese cauzate de gripă şi 522 de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat de la începutul sezonului. 

Hora Unirii, anulată la Câmpina

Primăria municipiului Câmpina, din judeţul Prahova, a decis anularea manifestărilor dedicate Unirii Principatelor, din cauza numărului mare de cazuri de gripă şi a faptului că vremea a fost nefavorabilă, transmite corespondentul Mediafax. Evenimentul „Hora Unirii 2019”, care ar fi trebuit să aibă loc joi, de la ora 12.00, în piaţeta „La Ceas”, a fost anulat, „date fiind vremea nefavorabilă unui astfel de eveniment organizat în aer liber şi multiplele cazuri de gripă”, a informat Primăria Câmpina. 

Mai multe