Gripa 2020. Numărul deceselor crește de la o zi la alta. 14 persoane au murit

3 februarie 2020 14:10   Național
Ultima actualizare:

O femeie de 90 de ani din Județul Mureș a murit, luni, din caza gripei. Este al paisprezecelea caz de deces din cauza acestui virus. Numărul deceslor crește de la o zi la alta, iar gripa a făcut victime și în rândul copiilor. Autoritățile din București și mai multe județe au decis ca mai multe școli să rămână închise.

Peste 100.000 de infecții respiratorii acute s-au înregistrat, în acest sezon, până la data de 26 ianuarie, conform ultimelor date transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

Pacienta de 90 de ani din Mureș care a devenit cea de-a 14-a victimă a gripei din acest sezon nu era vaccinată antigriupal și avea și alte afecțiuni. Ea a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Decese din cauza gripei au fost confirmate  și în județul Harghita, Dâmbovița, Hunedoara, Argeș, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Prahova și București.

Copii răpuși de gripa sezonieră

Un copil în vârstă de 4 ani, din județul Cluj, a murit din cauza gripei, săptămâna trecută. Copilul nu era vaccinat antigripal și, în cazul său, a fost confirmată prezența virusului gripal de tip A. Și tot săptămâna trecută, un băiat de 12 ani, din București a murit tot de gripă. Nici el nu era vaccinat antigripal.

Specialiștii spun că situația este una destul de îngrijorătoare și ce este diferit față de sezonul trecut, spun medicii, anul acesta, sezonul gripal a început mai târziu, după ce copiii s-au întors din vacanță.

Sunt înregistrate mai multe cazuri de gripă de tip B, decât cea de tip A. Este un virus mai agresiv în rândul copiilor și care nu răspunde la fel de bine la tratament.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, transmitea, în urmă cu o săptămână,  că numărul copiilor infectați cu gripă a trecut de 1.400. Și vorbea numai despre cei raportați de cabinetele medicale ale școlilor de stat.

Mai multe cazuri de gripă, în februarie

Numărul îmbolnăvirilor de gripă crește însă de la o zi la alta. De altfel, potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, se estimează că vârful îmbolnăvirilor se va înregistra în luna februarie.

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Însă, dacă dintr-un motiv oarecare nu am reușit să ne vaccinăm, o igienă temeinică ne poate ajuta să evităm, în mare măsură, îmbolnăvirile.

”Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a declarat Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare.

Școli închise din cauza gripei

Cursurile au fost suspendate parţial în 23 de școli și grădinițe din Capitală din cauza gripei

Două dintre unităţile şcolare au cerut suspendarea cursurilor de vineri, acestea urmând să fie reluate marţi, 4 februarie.

Restul – 21 de şcoli şi grădiniţe - au cerut suspendarea de azi pentru o perioadă de trei zile, a declarat la Digi24 Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Cadrele didactice din fiecare unităţile de învăţământ au comunicat cu părinţii pentru a-i informa în mod direct despre această măsură, potrivit sursei citate.

Anul trecut, la data de 3 februarie. Gripă făcuse deja 70 de victime, iar în întreg sezonul trecut au murit 199 de oameni din cauza acestui virus.

Citeşte şi: 

Gripă 2020. Sfaturi ca să-i ferim pe copii

Gripa 2020. Ce facem în cazul infecției virale, sunăm medicul de familie?

Mai multe