Gunoiul de la familiile izolate, considerat bombă ecologică

18 martie 2020 21:57   Național
Ultima actualizare:

O altă problemă spinoasă: gunoiul produs de persoanele aflate în izolare la domiciliu este considerat bombă ecologică şi este preluat de autorităţi în condiţii de maximă siguranţă.

Autorităţile din sectorul 4 al Capitalei au înfiinţat un serviciu special de salubritate care să deservească cele 200 de persoane aflate deocamdată în izolare la domiciliu pe motiv de coronavirus. Odată colectate, deşeurile sunt transportate cu maşini speciale, la o temperatură de -4 grade, la singurele centre de incinerare autorizate de la Craiova şi Ploieşti, pentru a fi distruse.

Reporterul Click! a participat ieri la o astfel de acţiune în cartierul Berceni, pe strada Străduinţei din sectorul 4. A fost nevoit să-şi pună mască, costum de protecţie şi mănuşi. Parteneri i-au fost Andrei şi Florică. ”Este normal să îţi fie teamă, dar cineva trebuie să facă această muncă. Dacă eşti atent şi îţi iei toate măsurile de precauţie nu are ce să ţi se întâmple”, ne instruieşte Florică care de 15 ani strânge tot felul de deşeuri periculoase.

Într-un bloc ca atâtea sute din Bucureşti stă în izolare Mirel, cel căruia îi luăm astăzi gunoiul. Câţiva vecini se uită lung la străinii în costum galben care sună la interfon, dar nu  dau prea mare atenţie. Omul apare, lasă la uşă sacul cu deşeuri şi pleacă. Nu interacţionăm, nu ne spunem nimic. Pachetul cu gunoi ajunge într-un tomberon care va fi golit în izoterma specială. În timp ce Andrei şi Florică bat cuba şi sunt impasibili, reporterului Click! îi tremură picioarele şi gânduri dintre cele mai negre îi trec prin faţa ochilor: a luat oare blestematul de COVID sau a scăpat?

Mai multe