Guvernul a adoptat proiect de lege privind grațierea. Codul Penal, modificat prin OUG

31 ianuarie 2017 22:15   Național
Ultima actualizare:

Grațierea a fost avizată și adoptată prin proiect de lege, iar modificarea Codurilor Penale a fost adoptată prin ordonanță de urgență, marți seara, 31 ianuarie, de către Guvern. Măsurile devin valabile la publicarea în Monitorul Oficial.

Ministrul Justiției a făcut anunțul după ședința de Guvern care a avut pe ordinea de zi doar bugetul de stat și al asigurărilor sociale.

"Am adoptat o serie de masuri care vizează evitarea unei hotărâri-pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor. Am adoptat proiectul de lege privind graţierile. Prioritar pentru noi e recuperarea prejudiciului. Nu intră la graţiere violatorii sau criminalii. Cei care beneficiază de condiţii deosebite, câştigă o zi la 10 zile", a spus Ministrul Justiției. Acesta a precizat că nu vor beneficia de grațiere cei condamnați pentru corupție.

În legătură cu abuzul în serviciu, "cuantumul a rămas la 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei, nu mai este sancționat penal, dar prejudiciul se recuperează în civil. Am considerat că aceasta este o limită rezonabilă", a declarat Florin Iordache, care a adăugat că a preluat multe dintre observațiile făcute în dezbaterea publică.

Mai multe