Guvernul a aprobat plafonarea tarifelor RCA
Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârea de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, timp de şase luni.
Cea mai mică poliţă RCA pentru un autoturism va fi de 541 de lei pe an, iar cel mai mare de 3.087 de lei, potrivit grilei tarifelor maximale publicată de Economica.net.
Tinerii cu maşini puternice vor plăti cele mai scumpe poliţe RCA, iar persoanele de 60 de ani, care conduc maşini cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri, cele mai mici poliţe. Astfel, un şofer cu vârsta de până la 25 de ani va plăti 3.087 de lei pentru o asigurare pe un an. Este cel mai mare nivel al unei prime de asigurare.
De fapt, tinerii vor plăti cel mai mult, comparativ cu celelalte categorii de vârstă, indiferent de capacitatea cilindrică a maşinii. Pentru şoferii cu vârste de sub 25 de ani care conduc o maşină cu motor cu o capacitate între 2 şi 2,5 litri, prima este de 2.129 de lei, cei de aceeaşi vârstă care au maşini cu motoare între 1,8 şi 2 litri vor plăti 1.516 lei, ajungându-se ca la cele mai populare maşini, nivelurile maxime ale primei RCA să fie de 1.166 de lei pentru maşini cu cilindree de 1,4-1,6 litri, şi de 985 de lei, pentru tinerii sub 25 de ani care au maşini cu cilindree cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri.
La polul opus se situează persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Cea mai ieftină asigurare RCA costă 541 de lei, dacă este vorba despre o maşină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri. De fapt, pentru fiecare grupă de cilindree, RCA plătit de persoanele de peste 60 de ani este la jumătate faţă de nivelul plătit de un tânăr cu varsta de până la 25 de ani. Criteriul geografic, adică oraşul din care este şoferul, nu mai contează în calculul primei RCA.