Guvernul a pus gând rău samsarilor de mașini. Ce le pregătește

31 octombrie 2017 17:08   Național
Ultima actualizare:

Statul român a declarat război samsarilor de mașini! Din 2018, se întoarce taxa de poluare, dar va fi introdus și impozitul pentru comerțul cu autoturisme!

Taxa auto, aflată acum în lucru, care va intra în vigoare de la începutul anului viitor va afecta serios afacerile cu mașini. Tot mai puțini români vor mai cumpăra mașini vechi la mâna a doua, dacă vor avea de plătit taxe uriașe pe poluare. Cel mai mult vor avea de suferit samsarii, care vor rămâne cu rablele nevândute. Colac peste pupăză, Guvernul le mai pregătește o lovitură: tranzacțiile cu mașini vor fi impozitate de anul următor.

Potrivit unu proiect de act normativ aflat în dezbatere publică, românii care vând într-un an fiscal mai mult de două mașini vor datora impozit pe venit, în cotă de 10 procente, începând din anul 2018.

Potrivit avocatnet.ro, reglementarea va acoperi „veniturile obținute, în bani și/sau în natură, din transferul unui număr mai mare de 2 autoturisme (...) din patrimoniul personal, într-un an fiscal, indiferent de data dobândirii”. Aceste sume vor fi încadrate de autorități la venituri din alte surse. În momentul de față, Codul fiscal prevede, fără nicio excepție, că banii câștigați din vânzarea autoturismelor, indiferent câte, sunt scutiți la plata impozitului pe venit de 16%.

În prezent, impozitul pe venit este în cotă de 16%, dar aceasta va urma să scadă, de la 1 ianuarie 2018, la 10%.

Pentru a se aplica din 2018, proiectul are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Intenția Guvernului vine în contextul în care, la nivel național, există români care vând anual numeroase mașini, această activitate fiind mai degrabă o afacere neimpozitată.

„Potrivit informațiilor comunicate de Fisc, referitoare la comercializarea  autoturismelor rulate, în anul 2016, s-a constatat faptul că există persoane fizice neînregistrate fiscal, care au deținut în proprietate și au tranzacționat, fiecare, un număr ridicat de autoturisme (10-50 autoturisme). Astfel, în anul 2016, 1.152 de persoane fizice au operat un număr mai mare de trei înmatriculări de autoturisme, iar 63 de persoane fizice dețineau în proprietate un număr de 50 autovehicule rulate. Ca urmare a faptului că aceste persoane desfășoară o activitate economică, dar nu se autorizează potrivit legii, nu se înregistrează fiscal și nu declară veniturile realizate din desfășurarea activității, considerând că autoturismele vândute sunt din patrimoniul personal, pentru care nu se datorează impozit, se impune luarea unor măsuri care să prevină astfel de situații”, explică reprezentanții Executivului.

Mai multe