Guvernul analizează scăderea TVA la carne la 9 la sută

9 octombrie 2013 10:22   Național
Ultima actualizare:

Guvernul analizează scăderea TVA la 9 la sută la carne pentru că evaziunea a crescut de la majorarea taxei la 24 la sută, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Achim Irimescu, citat de Mediafax

"Din cifrele noastre reiese că situaţia este destul de gravă. După creşterea TVA la 24% subit au dispărut zeci de mii de tone de carne şi produse de carne, care cel mai probabil s-au dus în economia subterană. Circa 71.000 de tone de carne de porc au dispărut în economia subterană în 2011-2012", a adăugat Irimescu.

Potrivit datelor oficialului din Ministerul Agriculturii, evaziunea pe TVA în domeniul cărnii şi produselor din carne a fost în 2011 de 230 milioane de euro.

Reprezentanţii investitorilor români, reuniţi în Forumul Investitorilor Autohtoni, au solicitat Guvernului revenirea TVA la 19%, dar şi reducerea taxei la 9% şi la alte produse alimentare. Potrivit investitorilor, reducerea TVA doar la pâine este o măsură marginală, fără efecte importante în economie.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Potrivit premierului Victor Ponta, reducerea TVA la pâine ar putea fi extinsă, anul viitor, şi la alte alimente.

Mai multe