Guvernul Ciolacu se pregătește de alegeri! Noi facilități fiscale pentru părinți, crește salariul minim

14 septembrie 2023 15:15   Național

Apropierea anului 2024, cu patru rînduri de alegeri a aprins imaginația partidelor de la guvernare, PSD și PNL care se bat în promisiuni.  Ultimele găselnițe au fost anunțate joi de premierul Marcel Ciolacu și colegul său de la PSD, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu și se referă la facilități fiscale pentru unii părinți și creșteri de venituri 

Bani de la Guvernul Ciolacu doar pentru unii părinți

Părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi vor primi bani în plus. Actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizaţiei lunare în astfel de cazuri începând cu al doilea copil în condiţiile prevăzute de lege. Normele metodologice adoptate clarifică şi procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani şi copiii de la 3 la 7 ani.

Mai exact, majorarea se acordă şi în cazul copiilor născuţi în timpul în care părinţii primesc deja indemnizaţia pentru creşterea altui copil. Decizia a fost luată ieri în ședința Guvernului Ciolacu. Premierul a anunţat joi că vor fi acordate şi alte facilități fiscale pentru părinţi

.„Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creştere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei”, a spus Marcel Ciolacu conform news.ro. 

Ministerul de Finanțe anunță creșterea salariului minim

La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat joi la antena3.ro, că salariul minim va creşte de la 1 octombrie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei şi în construcţii de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Câciu a mai dezvăluit că Guvernul îşi propune ca noua lege a pensiilor să fie gata la 1 ianuarie 2024 iar prioritatea este eliminarea inechităţilor din sistem. 

Prima reacție a patronatelor la anunțul creșterii salariului minim

„Creșterea salariului minim din România trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 și în niciun caz la 1 octombrie sau mai devreme de anul viitor. De ani de zile patronatele, sindicatele și Guvernul negociază salariul în timpul toamnei, cu intrare în vigoare din anul următor.

Era o ancoră de stabilitate și predictibilitate mai ales acum când discutăm de toate aceste schimbări ale regimului fiscal. Sprijinim creșterea salariului minim în linie cu productivitate sau pentru a contracara efectele inflației și am fost mereu un partener constructiv de dialog, dar companiile au bugetele de salarii pentru 2023 stabilite pe baza negocierilor pe care le-am purtat anul trecut.

În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparență cu care au fost tratate modificările fiscale pregătite”, a anunțat într-un comunicat preluat de economedia.ro, Federația Patronatelor Concordia. .

Mai multe