Guvernul Cioloş a primit votul de încredere al Parlamentului

17 noiembrie 2015 13:24   Național
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit marţi în şedinţă comună pentru a acorda votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş şi programul de guvernare.

Guvernul Cioloş a fost votat de Parlament

UPDATE 15.40: Votul pentru acordarea încrederii noului Guvern s-a încheiat. Guvernul Cioloş a primit marţi votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat marţi, în faţa celor două Camere ale Parlamentului, că noul guvern se va baza pe transparenţă în actul decizional, responsabilitate şi deschidere către dialog.

Declaraţia premierului Dacian Cioloş

UPDATE 13.34: "Sunt deplin conştient că aşteptările sunt uriaşe. Tragedii precum cea de la Colectiv n-ar trebui să se mai întâmple vreodată. Împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia. Oamenii aşteaptă mai mult decât oricând o schimbarea a felului în care administrăm interesul public. Vrem să venim cu soluţii care să aibă efect în perioada limitată a mandatului şi care să se aplice pentru viitor. Ne asumăm un număr de măsuri pentru care la finalul mandatului vom răspunde în faţa forţelor politice şi a societăţii civile. Am urmărit formarea unei echipe de specialişti integri. Programul de guvernare cuprinde cinci teme majore:

1. Organizarea alegerilor. Sarcina noastră este să ne asigurăm că toţi românii pot vota, fie ei în interiorul sau exteriorul ţării.

2. Deschiderea către societate. Guvernul va rămâne un partener activ Parlamentului.

3. Independenţa Justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. urmează un an important în care se vor face numiri în posturile cheie din parchete, care se vor face numai în funcţie de competenţe şi integritate.

4. Creşterea economică a României.

5. Sistem de sănătate funcţional şi sistem de educaţie solid. Democraţia nu este posibilă fără partide şi fără oameni politici. Noi nu putem guverna fără sprijinul Parlamentului. Sper să vă alăturaţi eforturilor noastre. Dumneavoastră, partidele politice, trebuie să clădiţi o ţară în care cei plecaţi să-şi dorească să se întoarcă. Acasă e un singur loc: în România", a declarat premierul Dacian Cioloş, potrivit adevarul.ro.

Declaraţia lui Vasile Blaga, copreşedinte PNL

„Sunt sigur că Guvernul Cioloş va face progres în ceea ce priveşte depolitizarea aministraţiei. Să nu se mai aloce fonduri prin ordin de ministru, ci doar prin hotărâri luate de de întreg Guvernul. PNL susţine competenţa, echitatea, solidaritatea. Noi am fi dorit alegeri anticipate. Votul direct e mesajul cel mai clar al dorinţei românilor. Guvernul Cioloş va susţinut politic şi parlamentar de PNL. În plus, eu nu ştiu ca vreun ministru al Guvernului să fi fost în PNL sau PDL“, a declarat Blaga

Declaraţia Alinei Gorghiu, copreşedinte PNL

„Partidele politice sunt o componentă esenţială a democraţiei. Nu mai sunt românii în stradă, dar nemulţumirea este tot acolo. A doua realitatea este că PSD a pierdut Puterea. Marele câştig al acestei schimbări de Guvern este că PSD nu mai deţine frâiele şi pârghiile puterii. PNL nu a propus un Guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru. Numai dacă eşti PNL poţi să faci acest demers în mod credibil. Este nevoie de o reformă serioasă a partidelor. Vom vota noul Guvern, pentru că avem încredere că este o soluţie bună pentru ieşirea din această criză politică. Domnule prim-ministru, veţi avea în PNL un partener pentru toate măsurile bune pe care le veţi lua, dar vom fi şi o voce critică. Nu vă cerem să-i înlocuiţi pe ai lor cu ai noştri. Vă cerem să depolitizaţi adminsitraţia. Sper că vom fi parteneri pentru organizarea unor alegeri locale în două tururi. Guvernul tehnocrat în acest moment este oglinda nivelului de încredere publică pe care românii o au în actuala clasă politică”, a declarat Alina Gorghiu.

Declaraţia lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD

“Noi suntem chemaţi azi să validăm un mandat apolitic. De felul în care Guvernul Cioloş va răspunde cerinţelor noastre va determina modul în care PSD va susţine acest Guvern, şi nu mă refer doar la votul de azi din Parlament. Depinde numai de dumneavoastră, domnule Cioloş, dacă vom fi parteneri sau adversari. Majoritatea PSD-UNPR-ALDE a fost cea mai bună majoritate şi aveam tot dreptul să avem în continuare un premier. Am ales să punem interesul României înaintea intereselor politice, chiar dacă ele sunt legitime. Dar votul nostru nu este un cec în alb. Nu vom ezita să concediem Guvernul dacă va ieşi din mandatul dat de Parlament. România trebuie să revină cât mai repede la un Guvern legitimat de votul românilor. În încheiere, daţi-mi voie să spun: Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care l-a avut România de la Revoluţie încoace”, a spus Liviu Dragnea.

Cum se desfăşoară votul din Parlament

Votul de marţi din plenul reunit al Parlamentului este secret, cu bile. Votul de încredere este validat prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, scrie Mediafax.

Componenţa Cabinetului este următoarea:

  • Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc;
  • Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - Vasile Dâncu;
  • Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu;
  • Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă;
  • Ministerul Apărării Naționale - Mihnea Ioan Motoc;
  • Ministerul Finanțelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu,
  • Ministerul Justiției - Raluca Alexandra Prună;
  • Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu;
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu;
  • Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăș;
  • Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu;
  • Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu;
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Cristiana Pașca Palmer;
  • Ministerul Sănătății - Patriciu Achimaş-Cadariu;
  • Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice - Adrian Curaj;
  • Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională - Marius-Raul Bostan;
  • Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului și Sportului - Elisabeta Lipă;
  • Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru;
  • Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu;
  • Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu;
  • Șeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoș Tudorache;
Mai multe