Guvernul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi. Ce se va întâmpla de acum încolo

5 octombrie 2021 14:54   Național
Ultima actualizare:

A căzut Guvernul Cîțu, după ce moțiunea de cenzură inițiată de PSD a fost votată, marți, în Parlament. Pentru demiterea Executivului era nevoie de doar 234 de voturi, însă acestea au fost cu mult peste - Din acest moment, avem un Guvern interimar, cu atribuții limitate. Ce se va întâmpla de acum încolo?

Numărătoarea paralelă a USR arată că s-a întrunit numărul de voturi: 234 pentru ca moțiunea să treacă. 

În acest moment, mingea se află în teren la Klaus Iohannis. Președintele trebuie să cheme partidele parlamentare la consultări şi va desemna, în final, o nouă propunere de premier.  Noul premier desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în faţa Parlamentului cu o nouă echipă de miniştri şi cu un nou program de guvernare, pentru a primi votul de încredere. 

Dacă nu primește votul de încredere, Klaus Iohannis trebuie să facă o a doua propunere de premier. Dacă și de această dată Parlamentul respinge propunerea, președintele îl poate dizolva. 

Preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, în baza articolului 85 din Constituţie. Urmează calendarul procedural aplicat formării unui nou guvern. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, un nou vot de încredere Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului (art. 103, alin. 2 din Constituţie).

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere (art. 88 din Regulamentul comun).

În data stabilită de Birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, în şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, preşedintele de şedinţă dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului. În continuare, la cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, preşedintele le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului.

În aceeaşi zi, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Dacă Guvernul nu este învestit, preşedintele poate desemna un alt premier.

Când vor avea loc alegeri anticipate

Preşedintele României poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Ce este o moțiune de cenzură

Prin moţiune de cenzură parlamentarii pot retrage mandatul acordat Executivului, în urma unui scrutin parlamentar sau a unei învestiri anterioare. Există două situaţii în care parlamentarii pot recurge la acest instrument: când aceştia vor să retragă încrederea acordată Guvernului din proprie iniţiativă sau în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către Guvern asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

A căzut Guvernul. Care este strategia PNL 

În acest moment, planul liberalilor este să forțeze învestirea unui guvern minoritar condus tot de Florin Cîțu. Astfel, varianta de lucru la PNL este ca președintele Klaus Iohannis să propună după consultări un premier de sacrificiu, care să fie respins de Parlament, urmând ca a doua propunere de premier să fie Cîțu. 

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în plen de la ora 12.00 pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură a PSD intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii însă PSD USR şi AUR au adunat împreună aproximativ 280 de voturi.

Florin Cîțu, declarații: „Guvernarea va fi făcută în jurul valorilor liberale”

iată ce a declarat Florin Cîțu, în timp ce în Parlament începuse votul moțiunii:

„A fost o dezbatere care a arătat cum stă România: USR se ceartă cu PSD, deci nu au un plan de guvernare”.

„Întrebarea rămâne pentru USR: Votați moțiunea de azi care arată că sunteți incompetenți și intrați în istorie?”

„Guvernarea va fi făcută în jurul valorilor liberale”.

Ce a postat marcel Ciolacu pe facebook, imediat după căderea Guvernului Cîțu

Mai multe