Guvernul „Răzgândeanu”. Se renunță la modificarea Codului Penal
Ministerul Justiției a publicat în urmă cu puțin timp un comunicat de presă în care arată că nu mai este interesat să modifice Codul Penal. Executivul renunță, așadar, la promovarea proiectului de lege de modificare a legislației penale. Azi dimineață, ministrul Iordache declara că proiectul de lege de modificare a Codului Penal e gata și va fi scos în dezbatere publică.
UPDATE: Iordache renunță la modificarea Codului Penal
Ministerul Justiției a publicat în urmă cu puțin timp un comunicat de presă în care arată că, deocamdată, nu mai este interesat să modifice Codul Penal și Codul de procedură penală. Executivul renunță, așadar, la promovarea proiectului de lege de modificare a legislației penale. În această dimineață, ministrul Florin Iordache declara că actul normativ e elaborat și că va fi scos în dezbatere publică.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, dă înapoi și anunță că nu va mai modifica cele două coduri, decât după ce va analiza toate argumentele Curții Constituționale. „În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare. După analiza acestora, urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”, se arată în comunicat.
Ieri, ministerul a transmis instituțiilor specializate din Justiție (CSM, Parchet General și DNA) un draft de proiect, prin care se urmărea modificarea Codului Penal. Azi, ministerul spune că nu mai este interesat de acest aspect.
Proiectul de lege care vizează modificarea Codului penal nui diferă foarte mult de ordonanța adoptată pe șest de Executiv în 31 ianuarie 2017. Actul normative scos azi în dezbatere publică cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale, a anunțat ministrul Iordache. Față de ordonanța odioasă, care a scos în stradă sute de mii de români în ultimele șase zile, în proiectul de lege nu se mai regăsește pragul de 200.000 de lei, de la care se vorbește de abuz în serviciu. În rest, pedeapsa pentru abuz în serviciu rămâne aceeași prevăzută în OUG 13, adică închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă penală. Înainte de adoptarea OUG 13, abuzul în serviciu era pedepsit cu închisaore de la 2 la 7 ani.
Florin Iordache a precizat că, de data aceasta, se va ține cont de părerea specialiștilor din Justiție, care se pot pronunța în cele 30 de zile în care proiectul se va afla în dezbatere publică.
„Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile”, a spus Iordache.
Prevederi legate de denunț
Noul proiect schimbă instituţia denunţătorului: „Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală” În varianta OUG 13/2017 acesta era stipul astfel: „Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, sub sancţiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale.”
Specialişti în drept Penal au explicat pentru ziarul Adevărul că această modificare nu e fundamentată pe vreo decizie a Curţii Constituţionale, iar textul devine, din contra, impredictibil. „Nu mai este corelat cu Legea Protecţiei Martorilor. Apare neclar daca mai beneficiaza sau nu de reducere”, au explicat specialiştii.