Guvernul se interesează de româncele sclave
Sclavele din Italia au ajuns în atenția Guvernului. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni și un reprezentant al Ministerului de Interne pleacă mâine într-o vizită de lucru ca să afle exact ce se întâmplă în Sicilia cu femeile noastre.
Jurnaliştii britanici de la Observer au realizat o anchetă în care au dezvăluit coșmarul prin până la 7.500 de românce și moldovence angajate în agricultură în Sicilia și Calabria.
Mai exact în Ragusa, care ar fi centrul exploatării în zonă.
Plecate să muncească în agricultură în Italia, femeile au fost transformate în sclave. Sunt forţate să muncească 12 ore pe zi, iar noaptea sunt bătute şi violate de patronii lor.
Asta în timp ce autorităţile locale se uită în altă direcţie pentru a nu deranja sectorul agriculturii.
Autoritățile spun că femeile acceptă subjugarea, în timp ce altele au povestit că dacă au refuzat să se culce cu patronii lor au fost concediate.
”Știm că sunt șantajate să întrețină relații sexuale”
„Aceste femei lucrează ca sclave pe câmp şi ştim că sunt şantajate să întreţină relaţii sexuale cu proprietarii fermelor şi serelor, din cauza subjugării lor psihologice”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe.
„Nu este uşor să investighezi sau să opreşti acest lucru, pentru că femeilor le este, în majoritatea cazurilor, prea frică să vorbească”, a adăugat el.
Deşi Poliţia are zeci de cazuri deschise, un singur fermier a fost condamnat până acum pentru abuzarea româncelor. Uimitor este și faptul că în Ragusa a fost deschis un motel unde se pot refugia cele care fug de angajatorii violenţi.
În acest context, Guvernul a trimis o echipă de lucru în zonă.
”Premierul Sorin Grindeanu urmărește cu preocupare situația românilor din Italia și așteaptă cu interes raportul reprezentanților Guvernului trimiși la fața locului. Misiunea va avea loc între 15 și 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne. Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora!”, au anunțat reprezentanții Executivului.