Hai la bragă, neamule!
Ce poate fi mai bun, pe canicula care anesteziază de câteva zile România, decât un pahar de bragă rece? Dilaver Ismail, descendentul unei familii de turci, produce la Galaţi faimoasa băutură răcoritoare, după o reţetă veche de secole, adusă de înaintaşii săi tocmai de la Istanbul. Făbricuţa lui Ismail produce şi alte băuturi delicioase: socată şi ghimbirată.
“Bragă rece, bragă rece!”, strigau, pe vremuri, negustorii, iar lumea îşi potolea setea cu băutura acrişoară. În anii comunismului, braga a început să piardă teren în faţa băuturilor carbo-gazoase, iar după Revoluţie a dispărut aproape complet de pe piaţă. La Galaţi, româno – turcul Dilaver Ismail, descndent al unei familii de bragagii, se încăpăţânează să producă delicoasa băutură sută la sută naturală şi nu duce lipsă de clienţi.
Dilaver Ismail este şi director al fabricii, şi şofer, şi mecanic, şi fochist. În acelaşi timp este şi deţinătorul „patentului“, căci totul se face aşa cum a învăţat de la străbunicul lui, care acum aproape 100 de ani era unul dintre bragagiii faimoşi din Constanţa. „Am reţeta transmisă din generaţie în generaţie, dar îmi lipseau echipamentele necesare pentru a face bragă. Până la urmă, acum câţiva ani, am reuşit să cumpărăm utilaje şi de atunci a început aventura noastră cu braga“, zâmbeşte proprietarul făbricuţei.
Şi soţia sa, Mariana Ismail, este om bun la toate: şefă de laborator, tehnolog, muncitor la cazan, dar şi controlor de calitate. „Preparăm braga în două sortimente: dulce, dar şi uşor fermentată, încât să-i mulţumim atât pe cei tineri, cât şi pe cei de vârsta mea. Fiecare a venit cu zestrea lui: soţul - cu braga, eu - cu socata“, povesteşte Mariana pentru “Weekend Adevărul”.
„Vreme să satisfacem toate gusturile, aşa că, în afară de bragă, mai producem socată, preparată din flori de soc, ghimbirată, care se face din ghimbir, apă şi zahăr, şi teeya, care se obţine din flori de tei şi lămâie”, se laudă Dilaver. “Aceste trei băuturi sunt apreciate de cei nostalgici, aflaţi în căutarea gustului de altădată, dar şi de cei care abia acum simt gustul unei băuturi naturale“, adaugă patronul.
Soţii Ismail susţin spun că nu pun conservanţi, coloranţi sau potenţatori de aromă în bragă şi în sucuri. În funcţie de anotimp, fabrica produce între zeci şi sute de litri de băuturi răcoritoare pe zi.
Ieftin ca braga: 4,5 lei litrul
Grosul producţiei (70%) de la fabrica soţilor Ismail se vinde în Galaţi. Aproape 20% din cantitate merge către clienţi din alte oraşe, care comandă pe Internet sau vin personal să ia licoarea, iar în jur de 10% ajunge la români răspândiţi prin toate colţurile lumii, în Statele Unite, în Argentina sau în Marea Britanie.
La fabrică, litrul de bragă costă 4,5 lei, însă pe Internet se vinde la preţuri mai mari, din cauza costurilor de expediţie: 4 litri (comanda minimă) - 55 de lei, cu tot cu taxa de livrare, iar 20 de litri - 165 de lei.
Click! spune
Braga e o băutură răcoritoare, cu gust acrişor şi cu miros specific, preparată din făină de mei, de porumb sau de secară, fiartă şi fermentată. Braga poate fi făcută şi din bucăţele de pâine fermentate în apă.