Hai la o bătaie cu bulgări, în septembrie! VIDEO
Acum trei zile erau 15 grade la Bâlea Lac şi stăteai în tricou să te bronzezi sub soarele de septembrie. Ieri, însă, surpriză! Turiştii, care au ajuns vineri la peste 2.000 de metri altitudine, au fost întâmpinaţi de un strat de zăpadă de 33 de centimetri.
„Am trecut direct din vară în iarnă. Ieri eram la Iaşi, unde au fost 28 de grade. Azi am ajuns la Bâlea şi aici sunt 0 grade, acum la prânz. Azi noapte a nins ca în poveşti", ne-au povestit turiştii surprinşi de prima ninsoare din acest an, pe malurile Lacului Bâlea.
Cabanierii din zonă povestesc că ninsoarea a început joi seara, în jurul orei 10.00, iar dimineaţă turiştii şi-au găsit maşinile blocate de zăpadă.
Angajaţii s-au înarmat cu lopeţi şi au curăţat parcările, iar pe Transfăgărăşan a fost trimis un utilaj de deszăpezire.
Ştefan Lungu este stabilit în Spania şi spune că n-a mai văzut zăpadă de ani de zile
„E foarte frumos, n-am mai văzut zăpadă de ani de zile, chiar ne era dor de zăpadă, foarte dor", ne-a spus Ştefan Lungu, un turist din Iaşi, care trăieşte de câţiva ani în Spania.
Oamenii recunosc că ninsoarea din septembrie i-a luat pe nepregătite, mulţi dintre ei venind îmbrăcaţi destul de subţire.
Cabanierii au deszăpezit parcările
„E rece. Nu ne-am aşteptat să fie aşa zăpadă, dar e foarte frumos. Nu prea ne-am echipat corespunzător, bine că nu sunt în sandale şi tricou", a spus Adriana Ţopan, o turistă din Cluj.
Chiar dacă nu erau echipaţi corespunzător, unii dintre turişti nu s-au dat în lături nici de la o bătaie cu bulgări pe malul lacului.
Adriana Topan, o turistă din Cluj, s-a bucurat de zăpada de la Bâlea Lac
„Anul ăsta a venit zăpada mai devreme, anul trecut a venit în noiembrie, acum în septembrie. Îi aşteptăm pe turişti să vină la noi, dacă acum două săptămâni au fost la soare acum vin la zăpadă", spune Andreea Goga, angajată a unei cabane de la Bâlea Lac.
Dar meteorologii spun că totuşi iarna mai are de aşteptat. Începând de sâmbătă, vremea se va încălzi treptat.
Echinocţiu. De mâine, ziua va fi tot mai scurtă
Curând veţi ajunge acasă pe întuneric. Azi are loc echinocţiul de toamnă, adică momentul în care durata zilei va fi egală cu cea a nopţii.
Fenomenul va marca şi începutul toamnei astronomice. Este ziua când Soarele trece din emisfera nordică în cea sudică, unde va „aduce" primăvară, în timp ce în nord ne apropiem de iarnă.
De mâine, durata unei zile va continua să scadă, iar a nopţilor să crească, până la 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă. Din 22 decembrie, ziua începe din nou să crească.
Frig. Maximele de ieri: 16 grade
A nins ca în poveşti ieri noapte, pe vârfurile munţilor Bucegi şi Călimani, unde s-a depus strat de zăpadă.
S-au strâns 8 cm de omăt în Munţii Călimani (în nordul judeţului Mureş), 12 cm la Vârfu Omu şi 30 cm la Bâlea Lac.
Ieri noapte au fost temperaturi de iarnă în aceste zone: minus 5 grade la Vârfu Omu şi minus 3 grade la Bâlea.
La prânz, erau 12 grade în est, şi cel mult 16 grade în vestul ţării, iar în Capitală au fost doar 13 grade.
Prognoză. Se încălzeşte treptat
Meteorologii ne dau veşti bune: de azi, se încălzeşte, de la o zi la alta. Cel mai cald va fi în Lunca Dunării şi în Oltenia.
Începând cu data de 24 septembrie, temperaturile maxime vor urca şi la 29 de grade Celsius în Banat, iar media în restul ţării va fi de 26 de grade Celsius.
După 29 septembrie se vor înregistra, din nou, scăderi uşoare ale temperaturilor în majoritatea regiunilor.
Până la sfârşitul lunii, vremea va fi uşor mai rece decât e normal pentru această perioadă.