«Hai la peşte, neamule!»

24 martie 2019 17:03   Național
Ultima actualizare:

Dezlegarea la peşte de Buna Vestire i-a trimis pe români la piaţă. În Hala Obor s-au vândut ieri peste trei tone de peşte. Cele mai căutate specii au fost crap, caras şi scrumbie. Un bucureştean a dat comandă să-i fie capturat din Dunăre un crap uriaş. Şi iată că l-a primit!

Prima sărbătoare din calendarul ortodox închinată Maicii Domnului se cinsteşte astăzi. Este Buna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care biserica dă dezlegare la peşte. Fie că ţin post sau nu, bucureştenii au dat ieri năvală în hala de peşte ca să fie siguri că prind marfă proaspătă. ”Respectăm tradiţia de Buna Vestire şi mâncăm peşte!”, ne-a spus Fane Băhăreanu, care a recunoscut că nu posteşte, dar că nu poate să lase să treacă sărbătoarea pe lângă el.

Şi-a luat crap, pe care vrea să-l prăjească şi să-l savureze cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă. Domnica Obedeneau îl pregăteşte la cuptor, cu lămâie şi vin alb, în timp ce Cristina visează la un borş şi o saramură. ”Avem tot felul de specii pentru toate gusturile, inclusiv peşti aduşi din Grecia, păstrăv, doradă şi levrek. Au fost prinşi în urmă cu două zile din Mediterană şi aduşi la gheaţă”, ne-a asigurat Nicolae. Dar cumpărătorii nu au fost impresionaţi şi au căutat tot peştele prins din apele noastre, în special din Dunăre. Marian are sub tejghea un crap care cântăreşte 12 kg. ”A fost comandat de patronul unui restaurant şi costă 240 de lei. Este peştoaică, dar din păcate, nu se prind prea des asemenea capturi”, spune vânzătorul.

Dar iată ce preţuri sunt la Obor! Kilogramul de biban este 12 lei, de zargan 8 lei, scrumbia se vinde cu 25 lei/kg, crapul de Dunăre între 18 şi 20 lei, novacul cu 10 lei, carasul între 11 şi 13 lei, macroul cu 14,5 lei, dorada cu 25 de lei, păstrăvul cu 22 de lei. Fileul este ceva mai scump. Spre exemplu, cotletul de somon se găseşte cu 35 lei/kg, crapul costă 29 lei/kg, în timp ce fileul de şalău se dă cu 30 lei/kg.  

Click! spune

La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă celebrează ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Totodată este dezlegare la peşte, iar tradiţia populară spune că cel ce va gusta peşte se va simţi tot anul precum peştele în apă. În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Ziua Cucului, pentru că pasărea, care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor, cântă astăzi pentru prima dată.  

La Festivalul Pescăresc a sfârâit mâncarea pe grătar

Cei mai comozi, care nu stau să gătească acasă, au început testele culinare direct la grătarele încinse la Festivalul Pescăresc, din Parcul Naţional. Scrumbiile fripte, saramura de crap şi hamsia prajită au avut mare succes, ieri, în rândul celor care nu postesc. Şi borşul gătit la ceaun, la foc mic, a fost căutat de gurmanzi, care nu s-au uitat că dau 10 lei pe o porţie. Peştii s-au vândut la preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei/ 100 de grame. O pensionară pofticioasă a plătit pe două scrumbii la grătar şi o porţie de hamsii cu mujdei şi mămăliguţă 70 de lei. ”Le mănânc acasă cu soţul. Ne facem pofta şi aia e”, ne-a spus doamna Marieta. Târgul de profil este deschis şi astăzi şi găsiţi aici inclusiv fructe de mare şi alte preparate pe bază de peşte. 

Reţetă simplă şi rapidă

Ingrediente: 4 fileuri de peşte, 2 ardei roşii, 4 roşii , 200 ml suc de roşii , ½ ceapă, 3 linguri ulei, sare, piper, boia de ardei iute, după gust.

Preparare: Tai ceapa și o pui la călit în ulei încins. Când a devenit sticloasă, adaugi ardeii tăiați cubulețe și roșiile mărunțite. Lași să fiarbă până se înmoaie puțin ardeii, după care adaugi sucul de roșii, boiaua de ardei iute, sare și piper, după gust. Mai lași pe foc 5 minute și dai deoparte. Dai cu sare și piper peștele și-l frigi câteva minute pe ambele părți, pe grătar. Îl servești cald, alături de sos.

Mai multe