Hai la raci fierţi, în parc!
Toamna nu se mai numără bobocii, ci racii. În acest sfârşit de săptămână bucureştenii s-au delectat cu preparate culinare inedite, la primul târg al crustaceelor şi fructelor de mare din Bucureşti, care s-a deschis în Parcul Izvor.
Vedetele primei ediţii a „târgului boieresc” din centrul oraşului au fost peste o mie de raci, proveniţi de la singura crescătorie de profil din România. În comuna Izvoarele, judeţul Giurgiu, Paul Nicolau (27 de ani), creşte zeci de mii de exemplare pe an, pe care le vinde supermarketurilor din ţară ori prin intermediul restarantului propriu. În acest weekend, racii săi au hrănit cel puţin curiozitatea a zeci de bucureşteni pofticioşi.
Pentru o porţie de raci fierţi (500 grame) oamenii au plătit 35 de lei, însă crustaceele pot fi cumpărate şi pentru acasă, vii, la preţul de 45 de lei kilogramul. Bucureştenii care au vrut să iasă mai ieftin au luat raci „la pachet” pentru a-i găti acasă. Modul de preparare e simplu: racii (vii, cei morţi nu se mănâncă) se pun la fiert în apă cu sare (opţional se adaugă usturoi) pentru zece minute. Când s-au înroşit înseamnă că sunt gata. Se sparge carapacea cleştilor şi a cozii şi se consumă carnea din interior. De la târgul din Parcul Izvor nu au lipsit nici fructele de mare sau pastrama de berbecuţ. Chiar dacă nu au nimic în comun cu produsele din peşte, producători din toată ţara au adus la târg şi mâncăruri tradiţionale româneşti, brânzeturi şi primul must de struguri (10/litrul). Târgul e deschis şi azi.