Hai la şcoala de tuns căţei!

1 noiembrie 2011 15:26   Național
Ultima actualizare:

Spălat, tuns, vopsit, masaj. Nu e vorba despre vreo divă de televiziune care se răsfaţă la salon, ci de Julie, un Yorkshire Terrier, primul patruped tuns ca la carte. La Cluj s-a deschis prima şcoală de coafor canin, care oferă, la absolvire, diplome eliberate de Ministerul Muncii.

Mare lucru să fii frizer: iei foarfeca şi pieptenul şi începi să tunzi. Ei bine, în cazul unui căţel nu este la fel de simplu.

Trebuie să ştii câţi ani are, ce rasă e, ce boli are, dacă i s-au făcut vaccinurile, dacă e agresiv sau nu. Trebuie să te împrieteneşti cu proprietarul şi să te sfătuieşti cu el înainte de a da drumul la lucru.

Maria Nagy e acum şomeră şi vrea să înveţe arta coafurii pe micuţa Julie

Toate astea se învaţă acum la... şcoală! Andrei Kallo (22 de ani) din Cluj a reuşit să înfiinţeze, împreună cu logodnica sa, prima şcoală de coafor canin din ţară.

Dacă până nu demult cei interesaţi să-şi deschidă un salon de înfrumuseţare canin erau nevoiţi să urmeze cursuri de perfecţionare în ţări precum Austria sau Ungaria, de săptămâna trecută aceştia pot să obţină diplome eliberate de Ministerul Muncii, în premieră în România, la Cluj-Napoca.

Diplomele eliberate la finele celor 60 de zile de curs sunt recunoscute în Uniunea Europeană, explică Andrei. În mai puţin de o săptămână, s-au înscris la cursuri peste 10 iubitori de câini din toată ţara.

„Avem deja cursanţi din Harghita, Bihor, Mureş", spune Andrei Kallo. De altfel, cursurile sunt predate de un medic veterinar şi de doi coafori canini specializaţi în Austria.

„De mult mi-am dorit să lucrez la un salon pentru căţei, însă îmi era peste mână să merg la cursuri în străinătate. Acum, iată-mă aici!", spune unul dintre cursanţi, clujeanca Maria Nagy (48 de ani), care momentan este şomeră. La finele cursului, "elevii" vor susţine examene orale, scrise şi practice.

Cursul costă 1.800 de lei

„Cursurile reprezintă 20% teorie şi 80% practică şi costă 1.800 de lei, iar absolvenţii vor învăţa, pe lângă tehnicile de toaletare a câinilor, şi elemente de anatomie şi dermatologie", explică Andrei Kallo.

Patronii ineditei şcoli povestesc că le-a luat doi ani să obţină toate avizele de funcţionare. „Meseria de coafor canin nu exista în Nomenclatorul Meseriilor. Noi am reuşit să o introducem. La finele lunii august a fost publicat în Monitorul Oficial", arată Andrei.

Mai multe