Hai, neamule, ia Bac-ul la ofertă! Costă 600 €
Scandalul de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Capitală, scoate la iveală amănunte şocante. Unul din cinci elevi a contribuit cu sume uriaşe ca să promoveze Bac-ul. Cea care a pus la cale şi a coordonat traseul şpăgii a fost chiar directoarea şcolii, Costica Vărzaru, reţinută, de altfel, de poliţişti.
Se afla la conducerea Liceul "Dimitrie Bolintineanu" de peste zece ani, timp în care nu a stat departe de scandaluri. În 2003, Costica Vărzaru a fost la un pas să fie demisă, după ce în presă au apărut imagini incredibile. În timpul unei petreceri de absolvire, acesta a dansat lasciv şi a dezbrăcat câţiva elevi. A scăpat ieftin.
Doar cu o mustrare între patru pereţi. Acum, însă, nu o mai poate salva nimeni. Femeia şi-a pierdut, ieri, postul de director şi a fost reţinută de poliţişti. Ea este acuzată că a pus la cale fraudarea examenului de Bacalaureat la Limba şi Literatura Română.
Ca în fiecare an, Costica Vărzaru le-a cerut elevilor bani grei şi a făcut în aşa fel încât să aducă în liceu o comisie "îngăduitoare" şi supraveghetori pe măsură. Tinerii au rupt tăcerea şi au recunoscut că directoarea le-a cerut între 300 şi 600 de euro. În schimbul banilor, erau lăsaţi să copieze şi chiar primeau subiectele rezolvate.
Şi absolvenţii din anii precedenţi povestesc acum despre cum se fenta Bac-ul la Bolintineanu. "Toate examenele erau rezolvate de profesorii respectivi. Primeau şpăgi, tot ce se putea da, de la cap până la ultimul om din comisie, deci nu este un caz singular. Întâmplător eram cel care strângea banii. Pentru română era mai puţin, pentru matematică era mai mult.
Profesorii veneau cu subiectele gata rezolvate. În funcţie de subiecte era totul, se strângeau cam 800.000 de lei vechi de elev, iar notele primite erau de 7-8.
Dacă mai ştiai ceva, luai mai mult", a declarat Andrei pentru Europa FM. Vestea că şpaga e la ordinea zilei în această unitate de învăţământ a ajuns şi la urechile autorităţilor, care au "plantat" dispozitive video şi audio în şcoală, cu o săptămână înainte de începerea examenului.
Astfel, dascălii au fost prinşi în timp ce primeau mita. În urma percheziţiilor corporale, poliţiştii au depistat că profesoarele ascunseseră banii în sutiene, iar în dulapuri ţineau cadourile primite: parfumuri scumpe şi bijuterii. Mai mult, asupra elevilor, care tocmai ieşiseră din sălile de examen, oamenii legii au găsit fiţuici, telefoane mobile şi câte 500 de euro. Ei vor fi excluşi de la Bac.
Examenul de Bac nu era singura sursă de rotunjire a veniturilor pentru fosta directoare Costica Vărzaru. Surse apropiate liceului au declarat la România tv că profesoara de chimie obişnuia să ceară bani şi pentru transferuri. "Doamna directoare avea un tarif fix pentru transferurile elevilor. Ştiu pe cineva căruia i s-au cerut 3.000 de lei", a povestit persoana sub protecţia anonimatului.
Două profesoare din Galaţi de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri", Mariana Lazanu şi Elena Maria Onu au ajuns pe mâna procurilor DNA, după ce o elevă a depus plângere împotriva acestora. Fata a declarat că cele două au primit un plic care conţinea 300 de lei. Cadrele didactice au supravegheat la sesiunea de Bacalaureat din 2010. Profesoarele au fost trimise în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită.
Poliţiştii au găsit 450 de lei ascunşi în bazinul unei toalete de la Liceul Ion Bănescu din Mangalia. S-a întâmplat în 2011, în timpul celei de a treia probe de Bacalaureat. Banii erau înveliţi într-un şerveţel şi împachetaţi într-o pungă de plastic. Deşi oamenii legi au făcut cercetări şi au trimis suma de bani la laborator pentru a se lua amprente, aceştia nu au reuşit să găsească persoana la care trebuia să ajungă mita.
Cazul de fraudare a examenului de maturitate din Capitală nu este unul singular. Anul trecut cinci profesori din Ialomiţa au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurori, iar timp de 30 de zile nu au mai avut voie să părăsească localităţile de domiciliu. Vorbim despre Nica Bălaciu, Sorin Stere, Cristian Manea, Răzvan Dinu, Dulcinica şi Sandu. Membri în comisiile de evaluare, aceştia ar fi pretins între 300 şi 1.000 de euro de la părinţi şi elevi pentru a «rezolva» zeci de lucrări «cu probleme». Ancheta continuă, însă, ei s-au reîntors la catedră.