Hanul Gabroveni, renovat cu 21 de milioane lei
Hanul la care trăgeau negustorii din Balcani la jumătatea secolului al XIX-lea se ridică din propria-i cenuşă. Vechiul Gabroveni, cu ieşire spre strada Lipscani, se transformă într-un templu cultural al Capitalei, datorită unei investiţii de 21 de milioane de lei a Municipalităţii şi a Ministerului Culturii.
Centrul Bucureştiului nu va mai fi populat doar cu terase şi cafenele. La sfârşitul acestui an, când se estimează că vechiul han Gabroveni va fi dat în folosinţă, zona istorică a oraşului va respira cultură. Imobilul de pe strada Lipscani, devenit ruină din cauza indiferenţei autorităţilor în ultimii 20 de ani, va găzdui o nouă sală de spectacole (200 de locuri), săli de conferinţe, spaţii expoziţionale, o şcoală de balet, un magazin de suveniruri şi un punct de informare turistică.
Constructorii refac interiorul imobilului după planurile de lasfârşitul secolului al XIX-lea
Edilii spun că prin renovarea imobilului zona istorică a oraşului va deveni şi mai atractivă pentru locuitorii Capitalei, dar şi pentru turişti. Conform constructorilor, lucrarea este finalizată în proporţie de 42% şi va fi dată în folosinţă în luna decembrie. Pe lângă corpul principal al clădirii, muncitorii au primit sarcina de a construi un imobil nou, lipit de cel vechi.
Primarul Oprescu s-a declarat mulţumit de modul în care avansează lucrările
Străzile Lipscani şi Gabroveni, la care are ieşire hanul, vor fi conectate printr-un pasaj după modelul celui existent la Hanul cu Tei. Hanul Gabroveni, care în mod normal ar trebui să poarte numele primului său proprietar, Hagi Tudorachi, nu e singurul imobil de patrimoniu care intră în ample lucrări de renovare. Primarul Oprescu a anunţat că în acest an vor începe lucrările de reabilitare la alte patru monumente, pe bani europeni: Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Casa Cesianu şi casa Mina Minovici.
La exterior, clădirea arată ca o ruină
Casele în ruină, expropriate
Primarul Sorin Oprescu a declarat, în cadrul unei vizite pe şantierul Hanului Gabroveni, că Municipalitatea a găsit soluţia pentru refacerea imobilelor din Centrul Istoric aflate în paragină. Edilul general a precizat că locuinţele neglijate de proprietarii lor din cauza lipsei banilor ar putea fi expropriate în vederea consolidării. "Anul acesta ne-am propus să expropriem câteva clădiri de patrimoniu pe care să le refacem, cum ar fi Hotelul Concordia. E necesar ca generaţiile următoare să nu uite unde s-a semnat actul Unirii Principatelor Române", a spus Oprescu.
Istoria hanului
1825: imobilul, parte a unui lanţ de prăvălii, intră în proprietatea negustorilor armeni Hagi Kevork şi Hagi Agop 1847: clădirea e cumpărată de negustorul Constantin Hagi Tudorachi, fiul marelui Tudor Hagi Tudoarchi, după marele incendiu din ziua de Paşte1900: hanul devine "Hotel Gabroveni-Universal"1950: clădirea e naţionalizată de regimul comunist1990: imobilul a fost concesionat unei societăţi comerciale pentru renovare1999: clădirea a fost incendiată, evacuată, ajungând o ruină