Haos pe șosele! După 4 zile de distracţie, s-a stat şi 7 ore în trafic

25 iunie 2024 16:10   Național

Vacanţa de Rusalii s-a terminat luni, dar ecourile „desantului” turiştilor pe litoral încă nu s-au stins. Pentru că vremea a fost perfectă, aproape toate drumurile românilor au dus spre staţiunile de la malul mării, iar acest lucru s-a văzut pe plaje şi şosele. Drumuri sufocate, cozi kilometrice la care şoferii au bătut toate recordurile, poliţişti extenuaţi, înjurături, nervi!

Plajele cele mai aglomerate au fost, aşa cum s-a întâmplat şi vara trecută, cele din Mamaia, Costineşti şi Eforie, dar surprinzător au fost invadate şi zonele sălbatice, unde de obicei nu ajung mulţi turişti. Plaja de la Corbu de exemplu, pustie de obicei, a devenit sufocată de turişti. Aceştia au rămas plăcut impresionaţi de nisipul fin şi l-au comparat uimiţi cu cel plin de scoici de la Mamaia.

Dacă este zonă sălbatic atunci să ne purtăn şi noi la fel, par să-şi fi zis turiştii care s-au purtat ca nişte invadatori. Au parcat maşinile pe unde au vrut deşi zona are un regulament clar şi puteau fi amendaţi, dar nu a păsat nimănui, de la autorităţi la şoferi.

Pentru a atrage turiştii, comercianţii au lăsat preţurile foarte jos, atât la mâncare, cât şi la cazare acestea fiind la jumătate faţă de aglomerata Mamaia.

Cât de curând însă plaja va dispărea căci în diferite locuri au apărut panouri care informează turiştii că în zonă vor apărea clădiri cu mai multe etaje, în jur de 10 blocuri urmând să fie construite. 

Fie ca au fost în aglomeratele Mamaia, Costineşti sau Eforie sau în staţiunile mai slab populate din sud, turiştii au avut de trecut calvarul drumurilor spre casă. Cel mai mult au suferit cei care au fost nevoiţi să circule pe Autostrada Soarelui. Coloana de masini s-a întins la orele amiezii chiar şi pe 30 de kilometri, de la intrarea pe A2 si până la staţia de taxare de la Fetesti. Nu a contat ora la care maşinile s-au pus la drum luni, în ultima zi a minivacanţei, că tot multe ore au petrecut şoferii în trafic, blocaţi printre cârdurile de maşini. S-a stat în trafic de la minim 4 ore până la 7 ore”, ne-a spus un agent de circulaţie de la Bucureşti, detaşat pentru dirijarea circulaţiei şi filtre pe A2.

A fost atât de rău încât au apărut glume care afirmă că mulţi şoferi plecaţi de luni încă nu ajunseseră marţi acasă. La staţia de taxare de la Feteşti, unde poliţiştii de circulaţie îşi stabiliseră cartierul general a fost ca la război. Erau maşini de poliţie de toate felurile şi mărcile, motociclete, ba chiar un elicopter, iar pe zona verde erau staţionate precum soldaţii mai multe drone. Elicopterul era ridicat din timp în timp pentru a depista de ce apăreau blocaje şi unde.

Şoferii indisciplinaţi au fost vânaţi în premieră cu elicopterul şi scoşi din trafic de agenţi pe motociclete. În astfel de momente, maşinile MAI blocau circulaţia iar agenţi asudaţi şi cu nervii în pioneze, ţinuţi zeci de ore în soarele arzător trebuiau să convingă şoferii să nu se enerveze. Iar dacă nu apărea un şofer teribilist care să vrea să fenteze coloana sau nu se produceau accidente, apăreau ca din senin incendii de vegetaţie în apropierea şoselei şi circulaţia era oprită. „Am zis că dacă plecăm mai spre seară prindem drumul mai liber, dar ne-am luat ţeapă”, ne spune în şoaptă un şofer pentru a nu trezi copilul care doarme de trei ore pe bancheta din spate a maşinii. 

Poliţiştii spun că numărul mare de agenţi rutieri scoşi pe străzi şi recordul de aproape 300 de radare folosite au reuşit un lucru bun, dar au dus şi la o descoperire tristă. „În aceste zile, a fost înregistrat un trend descrescător în ceea ce priveşte accidentele rutiere grave faţă de anii anteriori. Astfel, au fost înregistrate 27 accidente rutiere, în scădere cu 28,9% faţă de anul precedent şi cu 37,2% faţă de 2022, când au fost înregistrate 38 accidente, respectiv 43 accidente”, a anunţat MAI într-un comunicat. În schimb s-a bătut recordul la numărul de permise reţinute în urma consumului de droguri sau alte substanţe interzise, fiind prinşi în culpă 40 de şoferi.

Mai multe