Harta şpăgii. Cât plătesc românii la doctor, la primărie, la vameşi ori pentru a promova examene la facultate

5 decembrie 2012 18:00   Național
Ultima actualizare:

Fără şpagă nimeni nu se uită la tine. Aceasta e părerea românilor, nevoiţi să scoată din buzunar sume substanţiale pentru cele mai elementare servicii. De acum, românii au la dispoziţie un instrument cu ajutorul căruia pot împărtăşi oricui câţi bani au plătit la medic, la şcoală ori la primărie.

„Piaţa de şpagă" e o platformă online, pe care o poate accesa oricine are Internet. Aici, pe o hartă a ţării, sunt trecute toate sesizările celor care au contribuit deja la sporirea bugetului celor la care românii au apelat pentru soluţionarea unor probleme stringente. Un bucureştean a raportat faptul că a fost nevoit să plătească 700 de euro şpagă unui profesor de la Facultatea de Medicină Veterinară pentru promovarea unui examen, scrie b365.ro.

Un altul spune că a dat 200 € unui medic de la Spitalul „Floreasca" pentru o operaţie, iar un altul a lăsat la „Elias" 500 de euro. Un alt cetăţean se plânge că a plătit 500 de euro unui funcţionar de la Primăria sectorului 2 pentru eliberarea unui certificat de urbanism şi a unei autorizaţii de construire, dar că n-a fost mulţumit de rezultat. Deşi în Capitală sunt semnalate cele mai multe cazuri de „atenţii" acordate, nu aici se înregistrează cele mai mari sume pătite.

Un român din Slatina recunoaşte cu nonşalanţă că a plătit 4.000 € şpagă unui vameş, dar că şi-a rezolvat problema. Un craiovean recunoaşte că a plătit 9.000 de lei (2.000 de euro) la Spitalul Judeţean Dolj, pentru asistenţă medicală şi medicamente, dar nu a fost mulţumit de tratament.

Platforma piatadespaga.ro a fost creată de trei tineri cu scopul de a-i pregăti pe români înainte de a solicita un serviciu, a cărui rezolvare nu se poate face decât cu bani. De asemenea, ei cred că astfel românii se vor putea orienta spre locurile în care şpaga e mai mică. 

«Aceste atenţii au devenit obişnuinţă»

Ionuţ Iancu, 26 de ani: „Mi s-a cerut şpagă la spital, la Grigore Alexandrescu, acum câţiva ani. Mama a fost nevoită să-i plătească doctorului o sumă echivalentă cu un salariu ca eu să fiu operat.”

Olga Ion, 53 de ani: „Aşa ceva nu poate fi normal, însă la noi a devenit o obişnuinţă. Nu mi s-au cerut bani până acum, dar la doctor nu poţi să mergi cu mâna goală fiindcă nu se uită la tine.”

Lenuţa Doroftei, 50 de ani: „Trebuie să dai bani sub formă de şpagă pentru orice. Pentru eliberarea unei reţete, la consultaţiile medicale. În general, la medici trebuie să le dai bani dacă vrei să te trateze.”

Mai multe