Ia, neamule, crapul românesc! De ce sunt pline magazinele de produse din străinătate

19 aprilie 2019 20:01   Național
Ultima actualizare:

”Peştele românesc a devenit o delicatesă pentru că suntem sabotaţi. Nimeni nu ne încurajează, toată lumea vrea să ne distrugă”. Cu două zile înainte de Sărbătoarea de Florii când tot românul vrea să mănânce un peşte, crescătorii explică pentru Click! de ce magazinele sunt pline cu produse din străinătate şi nu cu cele româneşti.

A început ca o plăcere, a fost o afacere, acum este o boală de care vrea să se vindece. Mircea Grinzeanu are 55 de ani şi este piscicultor de 13 ani. Are şase lacuri mai mici în localitatea Maiadin Ialomiţa (trei pentru pescuit sportiv şi restul crescătorii, în total 45 de ha) şi unul imens în Căldăruşanii de Ilfov de 400 de ha (împreună cu alţi trei asociaţi).

”Noi crescătorii români suntem aproape de faliment şi în curând majoritatea o să ne luăm lumea în cap. Piscicultura în România este praf şi pulbere! Statul te ucide cu taxe, braconierii sunt din ce în ce mai inventivi şi te costă din ce în ce mai mult să păzeşti balta. Comercianţii preferă să aducă acest aliment din alte ţări, de unde vin cantităţi mari pentru că acolo creşterea lui este subvenţionată sau statul are o politică specială pentru a ajuta crescătorii”, ne spune supărat Nea Mircea. Îşi aduce aminte cu nostalgie de vremurile în care peştele era una dintre mâncărurile preferate ale românilor.” Cel mai dorit era crapul românesc, dar acum, pentru că statul nu ajută piscicultorii, iar investitorii din domeniu îşi abandonează afacerile, bulgarii ne-au ocupat farfuriile cu crapii lor”, ne spune Mircea Grinzeanu. 

Pe lacurile lui are tot felul de peşti: somn, crab românesc, şalău, novac. Pentru a pescui în cele trei bălţi de la Maia, amatorii plătesc între 50 şi 170 de lei pe zi, bani în care intră şi o cantitate de peşte pe care o pot lua acasă. Sfârşiturile de săptămână călduroase aduc pescarii pe baltă, dar în restul anului este aproape pustiu. Grosul afacerii îl reprezintă vânzarea de peşte de Sărbători. Se zbate însă să supravieţuiască precum peştele pe uscat.

În magazine găsiţi şalău de Nil sau şprot din Letonia

În frigiderele comercianților din marile magazine la loc de cinste nu este crapul românesc, ci bucăți serioase de file de șalău de Nil din Tanzania, Africa. Prețul unui kilogram de șalău de Nil este de 42,99 de lei. Magazinele sunt pline de marfă multă și ieftină şi din Grecia, Italia, Turcia, Norvegia și Bulgaria.

File și medalion de somon la 49,99 lei/kg, file de șalău la 46,99 lei/kg, macrou congelat la 11,99 lei/kg sunt câteva din produsele aduse din Norvegia, alături de șprot congelat din Letonia. Grecia aduce în supermaketuri printre altele, doradă cu 73,99 lei/kg, știucă porționată cu 29,99 lei/kg, file de crap cu 33,99 lei/kg. În raioanele supermarketurilor se găsesc cantități mari de pești din Bulgaria: fileul de crap se vinde cu 33,99 de lei, iar medalion de crap cu 24,99 de lei. 

Mai multe