Iarna îşi arată ultimele puteri!
Până vineri, va mai ninge la munte, posibil şi în sudul ţării.
Sfârşitul acestei luni şi în februarie vor aduce temperaturi mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă, în sudul ţării. Cum va fi vremea până la 1 mai, ne spun meteorologii britanici de la Centrul European de Prognoză din Reading.
Soarele va fi scump la vedere în această săptămână. Vor fi precipitaţii în toată ţara: la munte va ninge, în sud vor fi ploi, burniţă şi lapoviţă. “Azi aşteptăm precipitaţii aduse de un sistem noros din Marea Mediterană. La început, vor fi ploi care se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, slabe cantitativ. Se va depune un strat nou de zăpadă, de 5 cm, izolat şi 10 cm. Joi, va fi o pauză de precipitaţii, dar vineri vremea se schimbă major. În noaptea de vineri spre sâmbătă, va intra un val de aer mai rece ce va trasforma ploile în ninsoare şi se va depune un strat consistent de zăpadă. În toată ţara vântul va sulfa cu putere”, ne-a explicat Gabriela Băcilă, meteorolog ANM.
5 FEBRUARIE. Vor fi temperaturi ridicate în sudul ţării, până la 4-6 grade, mai ales în Lunca Dunării şi în Banat, peste normele perioadei. În restul ţării, vor fi valori apropiate de ce ar trebui la această dată, -2/0 grade, dar în centrul şi nordul ţării nopţile pot fi mai reci, sub -4 grade. Precipitaţiile vor fi puţine în jumătatea estică a ţării, 20-40 l/mp, dar în partea de vest vor fi excendentare, până la 60-80 l/mp.
5 MARTIE. Temperaturile vor depăşi 10 grade în sudul ţării, în special în Lunca Dunării şi în Banat, dar mai coborâte în restul ţării, chiar şi sub zero grade la prânz în Maramureş şi estul Transilvaniei. Va fi o lună cu multe precipitaţii, chiar mai mult decât ar fi firesc, în toată ţara. În Maramureş, Crişana, Banat şi estul Olteniei sunt prognozate cantităţi excedentare de până la 80 l/mp, adică de trei ori mai mult decât normele lunii.
5 APRILIE. Va fi vreme frumoasă şi însorită, cu temperaturi până la 12-16 grade în sudul ţării. Chiar şi în Transilvania vor fi zile cu valori de 6-8 grade şi doar în nordul ţării s-ar putea să fie valori mai scăzute, în jur de 4-6 grade. În sud, precipitaţiile vor fi în limite normale, 40-60 l/mp, dar în Transilvania ar putea ajunge la 80 l/mp, aproape dublu decât ne-am obişnuit.
Panică maximă în New York şi Boston! Autorităţile au avertizat încă de vineri seara că cele două oraşe vor fi ţinta unei furtuni de zăpadă cum nu a mai fost din 1888, numită Juno. Magazinele au fost golite de provizii şi localnicii s-au baricadat în case aşteptând să înceapă urgia. Ieri, pe străzile din New York nu vedeai nici ţipenie de om, zăpada atingea pe alocuri şi 90 de cm înălţime, iar vântul lovea cu peste 60 de km/h.
Primarul New Yorkului le-a recomandat oamenilor să nu iasă din casă, şcolile au fost închise, iar transportul în comun suspendat pe durata nopţii. Temperaturile înregistrate în Central Park au fost şi de -18 grade Celsius. „Stau în casă de 48 de ore, mă uit la televizor, mănânc plăcinte şi floricele. Ninge de 48 de ore non-stop. Nu merg nici azi la serviciu”, a comentat pentru Inquisitr.com un tânăr din Ridgewood, New Jersey.
Din fericire, de miercuri furtuna se va mai domoli, ducându-se spre nordul SUA. Temperaturile vor rămâne însă la o medie de -14 grade.