Iată care sunt modalităţile de plată a taxelor şi impozitelor!

16 ianuarie 2012 14:42   Național
Ultima actualizare:

La început de an trebuie plătite taxele şi impozitele locale. Prima tranşă a taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2012 se poate plăti până la 31 martie, iar a doua tranşă poate fi achitată până pe data de 30 septembrie. Iată pentru ce modalităţi de plată poţi opta.

Plata la ghişeu

Această modalitate de plată este recomandată persoanelor care au acumulat, de-a lungul timpului, dobânzi de întârziere.

Această plată este, de asemenea, preferată de persoanele care doresc să plătească sume de bani provenite din amenzi de circulaţie.

Plata on-line

Se face de pe site-ul instituţiei furnizoare de utilităţi. Sistemul de gestiune electronică a taxelor şi impozitelor locale nu stochează sub nici o formă nici o informaţie despre datele cardului cu care se efectuează tranzacţia, datele proprietarului cardului, sumele disponibile în debit, codurile de activare sau codurile înscrise pe card.

Astfel, plata on line este o modalitate de achitare a dărilor către stat rapidă şi foarte sigură. Dovada de plată îţi va fi furnizată pe o adresă de e-mail.

Plata prin e-banking 

Se face de pe site-ul băncii la care eşti client cu condiţia ca acestă bancă să fie furnizoare de e-banking. Contribuabilul trebuie să deţină sau să încheie un contract cu una dintre băncile furnizoare de e-banking un abonament pentru serviciile electronice de plată prin Internet.

Plata prin POS

O altă modalitate de plată este plata folosind cardul de debit sau de credit, adică prin POS. Dacă doreşti să achiţi suma de bani pentru bugetul local prin POS va trebui să te prezinţi la sediul Serviciului Public Pentru Finanţe Publice Locale cu cartea de identitate şi cardul cu care doreşti să plăteşti.

Reducere de 10 la sută pentru buni platnici

Proiectul de hotărâre prevede şi facilităţi fiscale pentru contribuabili foarte buni platnici, care se vor grăbi să-şi achite în avans impozitele şi taxele locale.

Astfel, bucureştenii care îşi vor achita integral, pe tot anul, până la 31 martie, impozitele şi taxele locale vor beneficia de o bonificaţie de 10 la sută.

Bonificaţia se aplica numai dacă persoana respectivă are toate restanţele către bugetul local achitate. Dacă impozitele şi taxele locale pe 2011 nu sunt plătite anticipat, acestea pot fi plătite în două tranşe egale, la termenele scadente de 31 martie şi 30 septembrie.

Avantajele şi dezavantajele operaţiunilor de plată

Plata la casierie, poştă sau C.E.C.

Avantaje - este un mod de plată sigur şi foarte simplu. La caserie nu e obligatoriu să prezinţi factura pentru că numele şi adresa ta figurează deja în baza de date a companiei respective.

Dezavantaje - statul la coadă în faţa ghişeului timp de zeci de minute. Nervi, stres, timp pierdut.

Plata la bancomat  (ATM-uri)

Avantaje - prin bancomat se pot achita aproape toate tipurile de facturi.

Dezavantaje - uneori, e posibil ca bancomatul la care tu faci, de obicei, plăţile să fie defect şi să nu funcţioneze temporar.

Plata Pay Point

Avantaje - Nu trebuie decât să te duci într-un magazin unde se efectuează astfel de tranzaţii şi să dai vânzătorului facturile. Vânzătorul va scana codul de bare şi va încasa banii. Apoi, îţi va da o chitanţă.

Dezavantaje - cel mai mare dezavantaj al plăţii prin PayPoint e faptul că, uneori, scannerul care „citeşte" codul de bare de pe factură se poate defecta.

Plata prin Direct Debit

Avantaje - Avantajul este că tu, practic, nu mai ai nimic de făcut decât să aştepţi, lună de lună, facturile. Banca se va ocupa de toate tranzacţiile în locul tău, iar această opţiune este gratuită.

Dezavantaje - este posibil ca uneori să nu dispui de suficienţi bani în cont, iar atunci plata nu se poate efectua.

Plata prin Internet

Avantaje - plata facturilor la utilităţi, taxe şi impozite locale prin Internet poate fi făcută de acasă, oricând şi la orice oră. Astfel, eviţi drumul până la ghişee şi casierii, nu mai stai la cozi şi nu mai pierzi timpul.

Dezavantaje - în primul rând, nu toată lumea dispune acasă de un calculator şi de conectare la Internet. În al doilea rând, pentru a face plăţi on-line trebuie să ai deschis un cont bancar şi să dispui de un card cu opţiunea de efectuare de plăţi prin Internet.

Unii pensionari, de exemplu, nu beneficiază nici de cont bancar, nici de card. Un alt dezavantaj ar fi mai ales pentru persoanele care nu stăpânesc îndeajuns de bine operaţiunile pe Internet, iar procedura de plată li se poate părea greoaie.

Mai multe