Iată cât vom plăti la iarnă pentru căldură

16 octombrie 2016 20:18   Național
Ultima actualizare:

Iarna care bate la uşă nu mai e o sperietoare pentru români. Meteorologii anunţă un sezon rece cu temperaturi neobişnuit de ridicate şi cu ploi frecvente. Autorităţile spun că în acest an vei ieşi în câştig dacă locuinţa ta e racordată la sistemul centralizat de încălzie. Haideţi să vedem de ce!

N-om fi noi chiar în Florida, dar în acest an vom avea parte de o iarnă ploioasă ca în sud-estul Statelor Unite ale Americii. Meteorologii români prognozează un sezon mai călduros ca niciodată, momentul perfect pentru economii serioase la căldură. Deşi tarifele energiei termice produse şi livrate în sistem centralizat sunt de speriat în oraşele din centrul ţării, facturile românilor din această zonă vor fi mai prietenoase. Iată care este costul gigacaloriei în principalele oraşe din ţară care mai au sisteme centralizate de încălzire.

  • Constanţa
  • La malul mării, locatarii blocurilor racordate la sistemul centralizat sunt cam singurii care au motive temeinice să fie îngrijoraţi de facturile la încălzire. Constănţenii ar putea plăti mai mult decât anul trecut pentru a-şi încălzi locuinţele. Cu doar două săptămâni înainte de debutul oficial al sezonului rece, edilii oraşului nu ştiu de unde să scoată bani pentru subvenţionarea căldurii. În prezent, RADET Constanţa facturează energia termică pentru locatari la preţul de 430,55 lei/gigacalorie. Anul trecut, constănţenii au plătit doar 250 de lei din acest tarif, diferenţa fiind suportată din bugetul primăriei. Anul acesta, edilii au nevoie de 66 de milioane de lei pentru a susţine populaţia tot sezonul, bani pe care încă nu-i au.
  • Sfântu Gheorghe
  • În Covasna iernile au fost întotdeauna grele. Temperaturile ridicate şi costul uriaş al energie termice i-au determinat pe locatari să strângă cureaua. Anul acesta preţul pe care îl va plăti populaţia societăţii Urban Locato este de 298,4 lei/gigacalorie. Costul real al căldurii la Sfântu Gheorge este, însă, de 359,8 lei/gigacalorie.  
  • Miercurea Ciuc
  • Polul frigului din România, Miercurea Ciuc, are parte de un tarif de 275 de lei/gigacalorie. Costul real al energiei termice produse de Goscom SA este de 451 de lei/gigacalorie, iar diferenţa, considerabilă putem spune, este suportată din bugetul primăriei.
  • Iaşi
  • Sistemul de încălzire din capitala Moldovei a trecut prin mari transformări într-o perioadă scurtă de timp. Dacă în vara anului 2011 compania de termoficare era în pragul falimentului, în această iarnă serviciul de încălzire centralizată are o nouă faţă, datorită concesionării sale către o companie privată. Ieşenii vor plăti în acest an 256,4 lei/gigacalorie, arată datele făcute publice de ANRSC.
  • Timişoara
  • Oraşul de pe Bega întâmpină sezonul rece 2016-2017 cu un tarif de 244 de lei/gigacalorie, facturat de Colterm. Marea problemă a primăriei este că trebuie să suporte, din bugetul local, pierderi de energie termică destul de mari. Conform unei analize referitoare la performanţele sistemului centralizat în anul 2015, pierderile de agent termic ajung la 18%.
  • Oradea
  • În ultimii trei ani, la Oradea s-au făcut cele mai mari investiţii într-un sistem centralizat de termoficare: 104 milioane de euro. Oamenii au început să se rebranşeze, iar în acest an vor avea de achitat 240 de lei/gigacalorie.
  • Bucureşti
  • Capitala României are unul dintre cele mai ieftine tarife la energia termică: 164,4 lei/gigacalorie. Costul real al căldurii e, însă, mult mai mare (342,9 lei/gigacalorie), iar diferenţa e suportată de primărie. Sistemul de încălzire din Bucureşti nu a reuşit de-a lungul anilor decât să se afunde în datorii. Regia de termoficare este în insolvenţă, iar decizia luată de primărie are menirea de a proteja populaţia de şicanele dintre Elcen şi RADET.

Trucuri pentru facturi scăzute la încălzire

  • Ferestre etanşe. Cea mai mare parte a căldurii dintr-o locuinţă se pierde prin pereţi şi prin ferestre neetanşe. Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive!
  • Aerisirea. Pe timp de iarnă, camerele se aerisesc prin deschiderea totală a ferestrelor, pentru o perioadă scurtă de timp. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi geamurile întredeschise pentru mai multe ore. Dacă aveţi robineţi termostataţi pe calorifere, închideţi-i când aerisiţi!
  • Izolare. Aplicaţi folii de staniol pe pereţi, în spatele caloriferelor. Căldura degajată de radiator va fi redirecţionată înspre interiorul încăperilor şi nu se va pierde prin pereţi.
  • Repartitoare. Dacă aveţi apartamente dotate cu repartitoare de costuri, reglaţi robineţii în aşa fel încât să reduceţi considerabil cantitatea de apă caldă care intră în calorifer. Când plecaţi de acasă poziţionaţi robineţii la minimum (treapta 1).
  • Calorifere libere. Nu puneţi rufe la uscat pe calorifere sau alte corpuri de mobilă în faţa acestora. Căldura nu va mai ajunge în toată încăperea.
Mai multe