Iată câți bani vei primi la pensia privată!
Pensia privată obligatorie îți va crește veniturile la bătrânețe. Pe lângă cea de la stat, vei primi și banii strânși de-a lungul timpului în cotul tău administrat de societatea la care ai aderat. Click! a făcut un calcul și îți arată cu cât se va alege lunar un angajat care primește un salariu decent.
10,5%. Atât ni se reține lunar din salariu contribuția pentru pensii. În prezent, 5,1 % se duc la Pilonul II, fondul privat obligatoriu, iar restul de 5,4% la Pilonul I, pensia publică.
Un român care are 35 de ani și încasează în prezent salariul mediu brut pe economie (circa 3.200 lei, în medie pe primele şase luni ale anului 2017), şi va contribui la Pilonul II timp de 40 de ani (din 2008 până în 2048), va avea o pensie lunară, dacă va fi pensionar timp de încă 20 de ani, de 1.090 de lei.
Asta în condiţia în care, de la anul, Guvernul măreşte contribuţia la cota stabilită la începutul reformei sistemului de pensii, adică 6%, dar şi în condiţiile unui randament constant al Pilonului II de 4% şi ale unei creşteri anuale a salariilor de 3%
. Pe timpul celor 40 de ani el va acumula, în contul său de pensie privată, o sumă totală de 261.670 lei.
Micșorarea contribuției, pensie de două-trei ori mai mică
Însă, dacă de anul viitor Guvernul îşi pune în aplicare planurile de reducere a contribuţiei de la 5,1% la 2,5%, românul cu salariul mediu mediu va încasa de aproape două ori mai puţini bani. Adică el va primi, lunar, de la Pilonul II, o pensie de 560 lei, în loc de cei 1.090 lei.
Un gol în buzunar de 530 lei pe lună. Şi o sumă totală în cont de numai 134.510 de lei, faţă de cei 261.670 lei cât ar fi avut în cel mai optimist scenariu.
Mai dezastruos de atât va arăta pensia privată a unui român în cazul în care Guvernul va decide să micşoreze cota de contribuţie de la 5,1% la numai 1%.
În acest caz, pensionarul din 2048 va încasa pe lună numai 333 lei, de peste trei ori mai puţin.
Respectiv cu 757 de lei mai puţin decât ar fi încasat în mod normal. Asta pentru că suma totală cumulată în contul său după cei 40 de ani de contribuţie se va diminua considerabil, la 80.013, faţă de cei 261.670 lei din scenariul de bază.
Ambele variante de reducere a contribuţiei virate la Pilonul II îi vor asigura, aşadar, o pensie privată mult mai mică unui român care câştigă salariul mediu, adică fie cu 530 de lei, fie cu 757 de lei în minus.
Ceea ce înseamnă că el va trebui să trăiască la bătrâneţe mai mult în baza pensiei de stat, pe care o vor plăti salariaţii de atunci.
Iar cum Pilonul I este într-un continuu deficit, tinerii de astăzi riscă ca la bătrânețe să moară de foame.
Cum se vor acorda banii
Pensia privată obligatorie va fi acordată la împlinirea vârstei standard de pensionare, care acum este de 63 de ani la femei și de 65 de ani la bărbați.
Potrivit legii, participanții au la dispoziție două variante de a intra în posesia banilor: fie primesc întreaga valoare acumulată într-un cont , fie li se calculează o sumă lunar.
Totodată, pensia privată se va putea acorda înainte de termen celor care se pensionează pe caz de boală și nu mai au voie să muncească.
Suma totală va fi virată în 30 de zile de la depunerea actelor.
În cazul în care participantul moare înainte de pensionare, pe numele moștenitoruluia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până în acel moment și banii vor fi transferați acolo.