Iată ce se întâmplă în corpul tău când ţi-e frig!
Când e supus unor temperaturi extreme corpul tău dă alarma şi încearcă să se apere de agresiune. În interiorul tău se dă o luptă pentru protejarea organelor vitale, iar fiecare muşchi, vas de sânge sau nerv contribuie la supravieţuirea complexului organism uman.
Click! îţi spune cum să citeşti semnele pe care ţi le dă corpul tău când afară e frig de crapă pietrele. Trebuie să ştii că organismul are arme pentru a se lupta cu gerul, însă acestea nu sunt infailibile, iar expunerea îndelungată poate duce la hipotermie, degerare şi chiar moarte. De asemenea, corpul tău pompează sânge în vene, asemeni unui fochist care „hrăneşte” trenul cu cărbune, pentru a menţine calde cu precădere organele interne. De aceea, cele mai expuse îngheţului sunt extremităţile (degete, nas, urechi, obraji). Fiindcă pielea suferă din cauza gerului, e vital să bei cel puţin 2 litri de apă şi iarna.
Apa ajută la eliminarea toxinelor, reglează temperatura corpului şi ajută la menţinerea tonusului muscular. Cremele hidratante protejează palmele de vânt şi ger, aşadar nu uita să le foloseşti. Poartă haine din bumbac, in sau lână fiindcă nu sufocă pielea. Pentru protejarea urechilor, foloseşte căciuli cu „urechi”, iar fularul e cel mai bun accesoriu pentru gât. Când e frig trebuie să urinezi mai mult. Expunerea la frig conduce la scăderea fluxului sangvin la nivelul feţei, ceea ce duce la micşorarea volumului de sânge în tot organismul. Reacţia corpului tău este de a reduce volumul de lichide prin micţiune. Urina este un antigel de la Mama Natură, având 37 de grade.
Temperaturile scăzute pot cauza urticarie, afecţiune care poate fi un semnal de îmbolnăvire. Mergi imediat la medicul dermatolog pentru un diagnostic corect!
Ministerul Sănătăţii recomandă:Îmbrăcați-vă bine și mâncați mai multe grăsimi!
În aceste zile, cu temperaturi foarte scăzute, specialiștii Ministerului Sănătăţii ne recomandă să evităm deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consumăm alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
- Nu ieșiți afară fără căciulă, mănuși și fular! Trebuie să evitați expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a vă feri de degerături.
- Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
- Acordați o atenție specială copiilor! Aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
- În această perioadă, e indicat consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.
Iată ce trebuie să mâncați pentru ca organismul să reziste la frig:
- Unt natural – până la 40 g (2 linguri) pe zi! Frecaţi feliile de pâine integrală cu usturoi şi apoi întindeţi untul!
- Carne de porc un pic împănată. N-o prăjiţi şi n-o săraţi, ci pregătiţi-o la grătar!
- Între mese, consumaţi zilnic circa 40 de grame (un pumn) de nuci sau alune neprăjite şi nesărate! Acestea conţin seleniu, care întăreşte sistemul imunitar!
- Consumaţi cereale integrale care reprezintă o sursă bogată de energie!
- Între mese, mâncaţi fructe şi legume proaspete. Acestea conţin fibre şi antioxidanţi şi asigură o digestie corespunzătoare.
- Dacă doriţi să consumaţi şi ceva dulce, pregătiţi acasă o plăcintă cu dovleac! Blatul preparaţi-l din făină integrală!
- Beţi două căni de ceai verde călduţ, pe zi!