Iată ce vaccinuri sunt în schema naţională
Bebeluşii trebuie vaccinaţi încă din primele zile de viaţă în maternitate - primul vaccin este recomadat chiar în primele 24 de ore după naştere - iar copiii cu vârsta de până la 14 ani trebuie imunizaţi cu vaccinurile incluse în Schema naţională de vaccinare, realizată de Ministerul Sănătăţii.
Săptămâna viitoare, Parlamentul ar urma să voteze legea vaccinării, ţinută 2 ani şi jumătate în sertarele Camerei Deputaţilor. Legea nu impune vaccinarea obligatorie, dar va aduce sancţiuni, inclusiv amenzi de până la 10.000 de lei, pentru părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii, scrie hotnews.ro. Toate vaccinurile care figurează în Calendarul Naţional de Vaccinare sunt, teoretic, oferite gratuit în maternitate şi, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român. În ţara noastră au existat însă şi cazuri când o parte dintre aceste vaccinuri au lipsit temporar din maternităţi sau de la medicii de familie, iar părinţii copiilor au fost nevoiţi să le cumpere.Schema naţională de vaccinare în 2020 este similară cu cea din anul 2019. Marea noutate este introducerea vaccinării gratuite împotriva HPV, reluată după 10 ani. Campania de vaccinare gratuită se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.Vaccinarea se face conform Calendarului Naţional de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sănătăţii:
- Vaccinuri care se fac în maternitate
- Vaccinul hepatitic B (Hep B) - se administrează nou-născuţilor, în primele 24 de ore de viaţă.
- Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) - se administrează nou-născuţilor, în primele 2-7 zile de viaţă.
- Vaccinuri în primul an
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - prima doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de două luni
- Vaccinul pneumococic - prima doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de două luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a doua doză - se administrează la vârsta de 4 luni
- Vaccinul pneumococic - a doua doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a treia doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 11 luni
- Vaccinul pneumococic - a treia doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 11 luni
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - prima doză - se administrează bebeluşilor la vârsta de 12 luni
- Vaccinuri care se fac după primul an de viaţă
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - a doua doză - se administrează copiilor între 5 ani şi 7 ani
- Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI - se administrează copiilor la vârsta de 6 ani
- Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI - se administrează copiilor la vârsta de 8 ani
- Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulţi - se administrează la 14 ani
- Precizări ale Ministerului Sănătăţii
- Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul naţional de vaccinare în funcţie de fondurile disponibile.
Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinaţi cu DTPa-VPI.Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI (copiii care nu au fost şcolarizaţi în clasa pregătitoare).
Marea noutate din Schema naţională de vaccinare în 2020: Vaccinul anti-HPV
Ministerul Sănătăţii a reluat, la începutul acestui an, vaccinarea gratuită împotriva HPV, după 10 ani de pauză. Campania se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat în anii 2017 şi 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.
Imunizări opţionale
În afara vaccinurilor incluse în Calendarul Naţional de Vaccinare, care sunt recomandate de Ministerul Sănătăţii şi sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, în maternităţi şi în cabinetele medicilor de familie există şi o a doua categorie de vaccinuri - vaccinurile opţionale, recomandate de Ministerul Sănătăţii.Cine doreşte, îşi poate cumpăra aceste vaccinuri şi poate merge cu ele la medic pentru a îi fi administrate.Vaccinul Rotaviral - este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus
- Vaccinul Varicelic - este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de «bubatul mare» sau «vărsat de vânt»
- Vaccinul Meningococic - previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite).
- Vaccinul Hepatitic A - se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 - 12 luni.