Iată cifrele alegerilor parlamentare!
Avem şansa să alegem parlamentari care să ne facă viaţa mai bună. Mâine, la ora 7.00, se încheie campania electorală, iar candidaţii nu pot să vă mai convingă în nici un fel să îi votaţi pentru că riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau puşcăria.
Click! vă spune toate cifrele importante de la acest tur de scrutin.
Mai puţini parlamentari
Faţă de alegerile din 2012, când au fost aleşi 588 de parlamentari, în noul Legislativ vor fi doar 466: 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori.
Pe cine vor reprezenta noii aleşi
Norma de reprezentare este, potrivit legii, de un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să treacă de pragul electoral de 5 procente. Partidul care va obţine 51% din voturi va putea propune următorul premier pe care preşedintele ţării trebuie să îl desemneze.
Candidaţi pe liste
Nu se mai votează uninominal, ci candidaţi pe liste. Veţi găsi buletine de vot cu sigla partidelor şi lista candidaţilor propuşi de acestea. În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central: 4.251 de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 2.226 pentru Senat.
Contează câţi români vor vota
Numărul total de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, valabil la data de 8 noiembrie, este de 18.297.431, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). O prezenţă mare la urne va avantaja partidele noi, pe cele mai mici şi candidaţii independenţi.
Unde votăm? Numărul total al secţiilor de votare este de 18.616 în ţară, plus 417 în Diaspora. Circa 23.000 de operatori vor folosi sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la urne (tablete care citesc CNP-urile) şi de prevenire a votului ilegal, iar numărarea voturilor va fi supravegheată video.
Mai multe secţii de vot în străinătate
Vor fi 417 secţii de votare în toată lumea, oriunde trăiesc români. Pentru evitarea cozilor sau ca românii din străinătate să nu poată vota, s-a majorat numărul de secţii din Republica Moldova, Italia şi Spania. În premieră, la aceste alegeri s-a introdus votul prin corespondenţă –care s-a încheiat ieri, dar doar 8.889 de români au ales acest mod de a îşi exprima alegerea pentru noul Parlament. Ieri a fost ultima zi când au fost acceptate plicurile care conţin buletine de vot ştampilate.
Candidaţi ”penali”
PSD are pe liste 13 candidaţi cu probleme penale, ALDE are 12 candidaţi urmăriţi penali, trimişi în judecată sau condamnaţi, PMP are cinci candidaţi cu dosare, iar PNL a pus pe liste trei persoane cu probleme juridice, scrie hotnews.ro.
Sancţiuni
În campania electorală pentru alegerile parlamentare au fost deschise 35 de dosare penale, dintre care 21 pentru coruperea alegătorului şi au fost amendate 164 de persoane, a declarat ministrul de interne, Dragoş Tudorache, citat de news.ro.
Colaboratori ai fostei Securităţi
Șase candidaţi la parlamentare au calitatea de colaborator sau lucrător al fostei Securităţi, a anunţat CNSAS, după ce au verificat 5.164 de candidaţi. Pe numele unor candidaţi există hotărâri definitive şi irevocabile prin care instanţa competentă a constatat existenţa calităţii de colaborator al Securităţi sau a calităţii de lucrător al Securităţii.