Iată cum faci grătarul perfect!
Când zici 1 Mai, zici şi grătar. Şi ce-ar fi grătarul fără micii cu muştar şi o bere rece? Friptura la grătar e un deliciu mai ales servită în aer liber. Click! te învaţă câteva trucuri pentru a avea o friptură perfectă pe masa de 1 Mai.
Grătar pentru femei
Femeile preferă ardeii, roşiile şi vinetele pe grătar. Aceste legume trebuie pregătite la o temperatură ridicată, pe cea mai încinsă parte a grătarului, pentru a se coace mai rapid.
Ardeii, chiar dacă sunt capia, graşi sau iuţi, sunt excelenţi pe grătar. Ardeii graşi şi cei capia pot fi consumaţi cu orez, paste sau marinaţi cu ulei de măsline şi oţet.
Ardeii iuţi pregătiţi la grătar pot fi însoţitorii excelenţi ai unor fripturi din vânat sau de porc la grătar. Pentru a mai domoli iuţeala, înainte de consum este recomandat să se îndepărteze seminţele şi membranele ardeilor iuţi.
Vinetele pregătite la grătar în coajă sau tăiate felii, fără coajă, pot fi o adevărată minune culinară.
Ca şi ciupercile pregătite la grătar, vinetele pot fi savurate cu ulei de măsline şi caşcaval ras. De asemenea, pot fi folosite la frigărui alături de ardei, ceapă, dovlecei şi roşii.
Grătar pentru bărbaţi
Bărbaţii sunt înnebuniţi după a face grătarul, dar şi după carnea aflată pe el. Fie ea de porc, vită, miel, aceasta trebuie perpelită într-un fel anume ca totul să iasă perfect. De la porc se întrebuinţează pentru grătar tot muşchiul de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, până sus la ceafă.
Aceasta este carnea cea mai fragedă. Se lasă feliile groase, nu se bat cu ciocanul, se trec prin untdelemn, se aşază nesărate pe partea cea mai încinsă a grătarului, şi se frig. Friptura se savurează cu bucăţele de unt şi felii de lămâie, sau cu mujdei de usturoi. De la vacă şi viţel, de asemenea, se întrebuinţează pentru grătar muşchii din ambele părţi ale coloanei vertebrale care, apoi, se taie în felii de 2-3 centimetri grosime împreună cu vertebra respectivă. Se aşază pe o parte mai puţin încinsă a grătarului, dar se lasă mai mult la perpelit.
De la mielul tânăr de 3-5 kg, se pretează pentru grătar partea mai cărnoasă, fără prea multe pieliţe. Se taie în bucăţi de mărime potrivită, nu mai groase de 3 cm, se trec prin grăsime, se aşază pe grătarul încins şi se rumenesc pe ambele părţi.
Meteorologii nu au veşti prea bune şi se pare că azi nu vom ieşi din case fără umbrele. Nu va fi nevoie să ne înfofolim pentru că temperaturile vor ajunge la 20-21 de grade, cu 18 grade pe litoral însă stropii de ploaie ne vor da mari bătăi de cap. În prima şi cea mai aşteptată zi de mai va ploua în vestul, sudul şi centrul ţării şi pe arii mai restrânse în rest. Abia vineri iese soarele şi doar pe alocuri, spre seară, mai picură puţin. Cei care ajung la mare vor fi mai norocoşi, pentru că tot weekendul se anunţă însorit.
Lidl
- Frigărui de pui-6.99 lei- Mici vită-porc-6.49 lei- Aripi de pui marinate, Red Salsa-9.99 lei
Carrefour
- Grătar-14 lei- Set 3 ustensile pentru grătar-15.90 lei- Brichete de aprins focul- 3.99 lei- Muştar La minut-2.49 lei- Ketchup Tomy- 5.39 lei
Cora
- Piept de porc cu os şi şorici-12.99 lei- File de novac-20.99 lei
Selgros
- Cotlet de porc cu os feliat-16.49 lei- Mici gastro-15.15 lei- Cârnaţi tăviţă-13.75 lei
Billa
- Tavă grill (mici+cârnaţi+pulpă de porc)-14.99 lei- Cârnaţi de bere-9.79 lei- Pipet de pui dezosat-20.99 lei
Mega Image
- Condiment pentru aripioare-2.19 lei- Bax bere Bergenbier(5+1 gratis)-11.29 lei- Pepsi 1.25 L-3.25 lei
Penny Market
- Grătar rotund cu picioare-19.99 lei- Bere blondă 2L- 2.99 lei- Mici porc-vită-6.99 lei- Ceafă porc fără os-12.99 lei- Cârnaţi porc-8.99 lei
Metro
- Cârnaţi picanţi în maţ de oaie-15.99 lei- Aripi de pui -9.49 lei- Mix grill(cârnaţi, cotlet,frigărui)-22.99 lei