Iată pe cine a mai ”ars” Fiscul!

15 octombrie 2015 11:39   Național
Ultima actualizare:

Cine se ocupă cu vânzarea mașinilor la mâna a doua trebuie să intre în legalitate și să plătească taxe și impozite. Fiscul a dat deja peste o rețea evazionistă, pe care a dat-o pe mina procurorilor DIICOT.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o rețea evazionistă de 50 firme specializate în achiziții intracomunitare de autoturisme la mâna a doua care, în perioada 2009-2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a impozitului pe profit și a TVA încasată la livrarea internă a autoturismelor.

Procurorii DIICOT au intrat pe fir, astfel că ieri au descins la evazioniști. Au fost făcute  93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti, la care au participat 38 de inspectori antifraudă fiscal. Firmele investigate au achiziționat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE.

Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în rețeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată, și se înregistrau în contabilitate achiziții fictive de produse și servicii.

În acest mod, ultimele firme din lanț solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% . De exemplu, un autoturism Volvo cu o valoare de achiziție de 141.826,67 lei fără TVA, a fost livrat unei societăți specializate în leasing auto la prețul de 144.712,43 lei fără TVA.

Pentru menținerea aparenței legalității ultimelor firme din lanț, firmele furnizoare transferau bani în conturile personale ale administratorului, iar acesta credita firmele pentru plata facturilor furnizorilor.

Astfel, doar unei persoane fizice i-au fost virate peste 33,9 milioane de lei, dintre care 25,5 milioane de lei au fost utilizați pentru stingerea datoriilor.

Ca să nu fie depistați, membrii rețelei au mutat sedii sociale în diferite județe și au cesionat părți sociale către persoane cu altă cetățenie decât cea română.

Chiar și așa, Fiscul i-a dibuit. 

Mai multe