Iată povestea oamenilor pe care noaptea dintre ani îi prinde la muncă

30 decembrie 2015 21:51   Național
Ultima actualizare:

Când noi bem şampanie, mâncăm sarmale şi dănţuim de mama focului, nişte oameni cu simţul datoriei reinventează distracţia de Anul Nou. Pompierii, poliţiştii, ospătarii, şoferii de autobuz, medicii şi angajaţii de la metrou petrec Revelionul la locul de muncă, pentru a ne face nouă sărbătoarea mai frumoasă. Iată cum îi prinde noaptea dintre ani pe unii dintre ei.

Bucureştenii folosesc şi metroul la cumpăna dintre ani. Pentru Silviu Toncea, unul dintre mecanicii care vor conduce trenurile Metrorex din noaptea de Revelion, a fi departe de cei din familie de Sărbători este o obişnuinţă.  De trei ani el munceşte în ultima noapte a anului, dar nu are regrete. Garnitura de metrou pe care o conduce circulă pe magistrala a II-a, Berceni-Pipera. Trenul său va pleca în 2015 de la capătul din Pipera şi va ajunge în Berceni anul următor. „Cineva trebuie să ducă oamenii acasă în noaptea dintre ani şi, dacă sunt eu acela, asta este. Oricum, primul lucru pe care o să-l fac atunci când ajung acasă e să trag un somn bun, apoi desfac şampania!”, ne-a declarat Silviu Toncea. Va ţine legătura prin telefon cu cei rămaşi acasă: soţia şi cei doi copii. Tura sa va începe la ora 22.30 şi se va termina la ora 5.00. Mecanicul are 47 de ani şi lucrează la Metrorex de 27 de ani.

Lucrează de 34 de ani ca şofer al Regiei de Transport Bucureşti (RATB)

Acesta este al 16-lea an în care Revelionul îl prinde la bordul autobuzului său Mercedes Citaro, de pe linia de noapte 118. Nicolae Albu (51 de ani) va fi la „datorie” în noaptea dintre ani, pentru a-i transporta spre sau de la petrecere pe bucureştenii care nu vor sta acasă în ultima zi a anului 2015. „Intru în tură la ora 00.00, chiar când lumea ciocneşte şampanie şi se strânge în braţe. Apoi merg pe un traseu lung, ce străbate mai multe cartiere, pentru a-i prelua pe cei care se mişcă de colo-colo în noaptea de anul nou. Trag la garaj la ora 4.00 şi mă duc frumos acasă, unde mă aşteaptă ai mei”, ne spune domnul Albu. Chiar dacă la acea oră mai toată lumea doarme, omul nostru ştie cum să retrăiască atmosfera unică a nopţii dintre ani: face Revelion cu repetiţie. „Dau ceasul înapoi şi stau la masă cu familia o oră, două, ca şi când petrecerea abia atunci începe. Chiar dacă e greu pentru cineva să înţeleagă, transportul de călători e un serviciu care nu poate fi întrerupt. Întotdeauna vor fi unii care trebuie să muncească în ultima noapte a anului. Eu am deja 15 Revelioane petrecute la datorie”, ne spune, oarecum resemnat, Nicolae Albu. 

Doar 63 de şoferi şi vatmani ai RATB vor munci în noaptea de Revelion. Ei vor prelua călători pe două linii de tramvai (1 şi 41) şi 16 linii de autobuz (trasee de noapte). Alţi 195 de salariaţi de la întreţinere, intervenţii şi din dispecerat vor munci în noaptea dintre ani.

Revelion cu furtunele de apă în brațe

Dacă Moș Crăciun sau vreun duh neprihănit ar putea îndeplini orice dorință, atunci pompierii și-ar dori să aibă parte de un Revelion fără incendii. Dar, fiindcă acest lucru nu este cu putință, peste 550 de pompieri bucureșteni vor fi în alertă în această noapte pentru siguranța tuturor celor care petrec, acasă ori în stradă, Revelionul 2016. „Statisticile noastre arată că incendiile la trecerea dintre ani se produc în mare parte din cauza mijloacelor pirotehnice, în special în primele două ore după miezul nopții. Incendiile se manifestă la balcoanele blocurilor sau la copertinele magazinelor și restaurantelor”, ne spune locotenetul Daniel Vasile. În noaptea dintre ani, pompierii nu-și strâng în brațe familiile, ci furtunele cu apă, mănâncă sandvișuri pe fugă și ciocnesc pahare cu suc, nu cu șampanie.

DJ la petrecerea de Anul Nou, pe bani frumoși

Încă de la 16 ani a reuşit să devină unul dintre cei mai buni DJ ai momentului şi reuşeşte să încingă atmosfera în cele mai mari cluburi din Capitală. Până în prezent a bifat la platane zece Revelioane, iar în fiecare zi poate fi ascultat la Radio 3 România Tineret. Adrian Şaguna, fratele regretatului actor Sorin Şaguna, va fi pe „baricade” în noaptea dintre ani şi promite un spectacol de neuitat la Rin Grand Hotel, unde se vor aduna sute de români costumaţi de bal. “Ca DJ mă simt cel mai bine atunci când sunt pe scenă. Nu contează că este sărbătoare, Revelion sau o zi obişnuită. Prin muzica pe care o pun transmit iubirea şi respectul faţă de public, mai ales că prin muzica mea câştig, la rândul meu, respectul publicului. Atât timp cât îmi fac meseria cum trebuie sunt remunerat corespunzător. Pot să spun că este o meserie bănoasă. Iar ca DJ poţi câştiga bani dacă eşti apreciat de public”, spune Adrian Şaguna.

Găteşte peste 400 de porţii de mâncare în noaptea dintre ani

Nicolae Costachi (38 ani) este bucătar-şef la un restaurant de lux din centrul vechi al Capitalei. Şi pentru că este foarte căutat atât de turiştii străini dar şi de români, el va munci la trecerea dinte ani pentru a le satisface clienţilor papilele gustative. “Am, în total,20 Revelioane lucrate, nu mă plâng. Este mult mai simplu să realizezi acelaşi tip de mâncare pentru mai multe persoane, vom avea 100 de invitaţi. Nu se grăbesc, au răbdare, totul începe la ora 21:00.  Sărbătorim şi noi când ajungem acasă, la familie. La 00.00, doar ne uităm la invitaţi, nu avem voie să consumăm alcool, pentru că lucrăm cu lucruri periculoase, mintea fuge repede şi nu riscăm”, spune bucătarul.

«Sex on the beach» de Revelion cu barman Cristea

Sorin Cristea (24 de ani) este barman şi a prins cinci Revelioane la muncă în România sau Anglia. Anul acesta el s-a cerut pentru că-i face plăcere să născocească noi cocktailuri pentru invitaţi. „Sunt fericit atunci când oamenii vin şi-mi cer încă unul şi încă unul. Vor fi 100 de persoane în noaptea dintre ani. M-am oferit să lucrez pentru că-mi place atmosfera. Petrecerea din Red Angus va începe la ora 21:00 şi va ţine până dimineaţă. Le pregătesc românilor băuturi delicioase: Blue Hawaii din rom, vodcă, blue curaçao şi suc de ananas, Melon Daiquiri din rom, lime şi pepene galben şi Sex on the beach, care te va duce cu gândul la o seară fierbinte de iunie, din gin tonic, vodcă, suc de lămâie, piersici şi cireşe”, spune tânărul barman.

Mai multe