ICCJ a decis: Paul de România, membru al Casei Regale a României

14 februarie 2012 19:05   Național
Ultima actualizare:

Deşi Mircea Grigore Carol a fost recunoscut încă din 1955, printr-o hotărâre a unei instanţe din Lisabona, drept fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, sentinţa a fost confirmată de ICCJ abia acum.

Marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză prinţului Paul, respingând recursul înaintat de către Regele Mihai I. În România, procesul a durat vreme de 21 de ani. Casa Regală a României nu a recunoscut niciodată căsătoria Regelui Carol al II-lea cu Ioana Maria Valentina ("Zizi") Lambrino, însă nici Biserica Ortodoxă nu a anulat-o.

Carol Mircea a solicitat, în 1955, Tribunalului din Lisabona să-l recunoască drept fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, cu toate drepturile care decurg din această calitate. Sentinţa a fost validată şi de Tribunalul de Mare Instanţă din Paris, el devenind succesor cu drepturi depline al monarhului.

Tribunalul Teleorman a admis, în 1995, cererea de recunoaştere a sentinţei date cu patru decenii în urmă de instanţa portugheză. Regele Mihai I a pierdut două apeluri, în 1999 şi 2002, iar în 2010 magistraţii Curţii de Apel îi resping ca nefondat recursul faţă de decizia Tribunalului Teleorman.

Tot în 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi dă dreptate lui Paul de România, sancţionând statul român cu 9.500 de euro şi cerând urgentarea judecării cazului.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, emis la puţin timp de la stabilirea sentinţei ICCJ, decizia "nu creează nici un drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa" lui Mircea Grigore Carol la Familia Regală. "Aceasta este valabil şi pentru descendenţii săi", mai afirmă Casa Regală, citată de Mediafax.

Mai multe