Iepurele a luat locul mielului în farfurie, de Paşte

24 aprilie 2013 16:48   Național
Ultima actualizare:

Mielul apare din ce în ce mai rar în bucatele pentru masa de Paşte. În locul lui, românii aleg iepurele: este mai gustos, dar şi mult mai sănătos.

Crescătorii de iepuri îşi freacă palmele cu gândul la câştigurile din ultimele zile. Toţi urecheaţii din bătătură sunt rezervaţi deja de către clienţii care vor să renunţe la tradiţionalul miel, de Paşte.

„Este o carne fragedă, fără pic de colesterol. Din acest motiv este la mare căutare. Eu îi am rezervaţi pe toţi, aproape 20 de bucăţi. Cunoscuţii şi rudele s-au trecut pe listă de acum câteva luni. Nu prea ai şanse să iei de la crescător iepure de Paşte, dacă nu ai făcut rezervare", spune Marcu Valeriu (54 de ani), un crescător de iepuri care locuieşte în sectorul 2 al Capitalei.

Reporterul Click!  a vizitat crescătoria lui nea Marcu

Preţul unui kilogram de carne de iepure este puţin mai mare decât cel al cărnii de miel: ajunge la aproximativ 30-35 de lei, tăiat, însă clienţii spun că alegerea face toţi banii.

„În plus, nu toţi au bani să cumpere un miel de 8-10 kilograme şi preferă să ia un iepure de 3-4 kilograme. Eu numai iepure cumpăr, de ani de zile", spune Cătălin Ciocan, un bucureştean în vârstă de 31 de ani.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, nutriţionist

„Românii nu prea sunt obişnuiţi să mănânce carne de iepure. În străinătate, însă, această carne este foarte apreciată şi este şi normal să fie aşa, întrucât este foarte sănătoasă. Carnea de iepure este una dintre cele mai dietetice cărnuri, fiind recomandată bolnavilor cardio-vasculari şi celor hepato-renali.

Şi asta, deoarece conţine o cantitate foarte mică de grăsime, are proteine de o calitate foarte bună, este bogată în fier şi se digeră foarte uşor. Şi carnea de miel este sănătoasă, dacă mielul are în jur de 13 - 14 kg, pentru că nu conţine mult colagen. Totuşi, carnea de miel este mai grasă decât cea de iepure şi se digeră mai greu".

Ingrediente pentru baiţ: 2 cepe tăiate în 4, o jumătate de ţelină tăiată bucăţi, un morcov tăiat felii, câteva boabe de piper, 1/2 linguriţă de piper, 4-5 foi de dafin, 1/2 linguriţă cimbru, 1-2 linguriţe sare, 100 ml vin roşu.

Ingrediente pentru friptură: un iepure, 100 g slănină, o căpăţână usturoi, 100 ml ulei, sare, piper.

Spălaţi bine iepurele şi tăiaţi-l în bucăţi. Presăraţi sare peste carne, apoi puneţi-o într-un vas şi adăugaţi ingredientele pentru baiţ. Lăsaţi-l la frigider câteva ore. Într-o tavă puneţi slănina tăiată fâşii şi câteva felii de usturoi. Aşezaţi iepurele şi peste el turnaţi uleiul încins. Acoperiţi tava cu capac şi daţi-o la cuptor (încins la 230 grade) pentru 20 de minute, apoi micşoraţi focul la 180 grade. Lăsaţi friptura la cuptor în jur de 2 ore. În ultima oră, luaţi  capacul de pe tavă pentru a se       rumeni carnea.

Mai multe