Iepurele și curcanul au luat locul porcului pe masa de Crăciun

24 decembrie 2017 16:15   Național
Ultima actualizare:

Sunt români care nu concept Crăciunul fără porc, dar și români care nu vor în ruptul capului să audă de godacul tradițional. Și nu vorbim de cei cu restricții de ordin religios, ci de cei care țin la siluetă. Iepurele și curcanul sunt alternativa!

În timp ce crescătorii de porci se plâng că prețul cărnii e mic și abia de poate acoperi costurile, alți fermierii își freacă palmele a succes zilele acestea. Este vorba de cei care au pariat pe alte tipuri de carne, mai sărace în grăsimi, dar mai bogate în nutrienți sănătoși pentru organism.

”Rezervăm curcani pentru perioada sărbătorilor de Crăciun. Curcanii sunt crescuți în gospodăria proprie, cu amestecuri furajere de porumb, grâu, floarea soarelui, lucernă și soia”, își promovează Mihai anunțul pe internet. Cerea e mare în această perioadă, așa că vânzarea se face numai pe rezervare timpurie. Prețurile sunt de 17 lei/kilogram, în viu, și 20 de lei/kilogram carcasa, mai piperate decât în cazul cărnii de porc, însă diferența este dată de gust și nu numai. Carnea de curcan este ușor de digerat și nu conține multe calorii.

Și iepurele se vinde bine în ajun de Crăciun. Se vinde la kilogram sau la carcasă, iar prețurile sunt de aproximativ 50 de lei pentru un animal de 1,5 – 2 kilograme. Face însă toți banii! ”Este una dintre cele mai bune tipuri de carne albă disponibile pe piață în ziua de azi. 450 de grame de carne de iepure conțin 20,8% proteine, pe locul doi situându-se carnea de curcan cu 20,1%, apoi carnea de pui cu 20%. Carnea de porc are cele mai puține protein: 19,9%. Este și carnea cu cele mai puține grăsimi. În plus, iepurele nu ridică nivelul de colesterol rău și, prin urmare, poate fi consumat și de pacienții cardiac”, a explicat Luci, un tânăr fermier din Zalău.

Afacerile ”bio” merg ca unse, iar dacă mai sunt și un pic exotice succesul este garantat. Căci tot sub pretext că țin cu sănătatea noastră, până și crescătorii de porci s-au reorientat. Pun în vânzare porci-somon și chiar mistreți, toți fără pic de colesterol, zic ei.

Mai multe