Ieri furtuni devastatoare, mâine 40 de grade la umbră

27 iunie 2017 20:15   Național
Ultima actualizare:

Va fi greu de respirat miercuri şi în zilele următoare. Meteorologii ANM spun că termometrele vor indica 40 de grade la umbră. Asta după ce marţi au fost furtuni deosebit de violente peste tot în ţară. Trecem de la un fenomen meteo extrem la altul, iar organismul nostru suferă după aceste schimbări bruşte.

Au fost furtuni violente luni şi marţi, în mai multe localităţi din centrul ţării. În Bistriţa-Năsăud, vântul puternic a doborât peste 50 de copaci, care, la rândul lor, au avariat case sau au blocat drumuri. O familie din localitatea Domneşti a rămas pe drumuri, după o vijelie de 20 minute, scrie adevarul.ro. Circa 30 de acoperişuri ale unor locuinţe au fost afectate de furtună, la jumătate dintre ele daunele sunt majore. Tot în satul Domneşti, o familie cu doi copii, unul de 12 ani şi altul de 17 ani, a rămas fără un acoperiş deasupra capului. Grindina a distrus aproape în totalitate culturile din mai multe comune din judeţ. Însă astăzi valul de căldură extremă se extinde în vestul ţării, iar mâine sunt şanse să înregistrăm noi recorduri de căldură pentru luna iunie.

”Vechiul record datează de acum 79 de ani, din iunie 1938, când au fost 42 de grade la Oraviţa. Dar şi în 2007 a fost o vară foarte fierbinte, cu multe temperaturi extreme. La Giurgiu, în luna iunie, s-au înregistrat atunci 41,9 grade. La această dată ar fi normal să avem temperaturi de cel mult 28 -30 de grade în sudul ţării”, ne-a explicat meteorologul Romica Jurca.

ANM a emis pentru mâine ”cod portocaliu” pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi Caraş-Severin, unde se vor atinge temperaturi de 37 - 39 de grade, iar local peste 40 de grade. Cu excepţia Maramureşului, toată ţara va fi sub ”cod galben” din pricina aerului african care a urcat din sudul continentului. 

Fluctuaţiile de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman, spun specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii din SUA. Potrivit acestora, scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei bolilor, precum astmul, afecţiunilor pulmonare, a celor respiratorii, alergiilor, a depresiei şi a problemelor de nutriţie este destul de ridicat. În plus, aceştia susţin că există o legătură între schimbările bruşte meteorologice şi creşterea nivelului de stres, deficienţe mentale, tulburări de comportament şi bolile hidrice, afecţiuni transmise prin apa potabilă. În plus, medicii avertizează că fluctuaţiile de temperatură ne afectează sistemul imunitar. Printre persoanele cele mai afectate de schimbările bruşte de temperaturi se numără fumătorii care au sistemul respirator afectat, iar fluctuaţiile de temperatură îi fac mai predispuşi la viroze.

3 trucuri pentru zilele toride

  • Ia la tine apă!  Dacă trebuie să ieşi din casă pe căldură este obligatoriu să ai la tine o sticlă cu apă plată, cel puţin jumătate de litru. Consumă şi sucuri naturale sau ceaiuri făcute în casă, fără chimicale, neîndulcite. Atenţie! Lichidele nu trebuie să fie foarte reci!  
  • Un fruct te salvează. Dacă te afli pe stradă, în plin soare şi ţi-e teamă să nu te deshidratezi poţi mânca un măr, o caisă, o pară sau o piersică pe care le-ai luat cu tine de acasă. Nu uita că aceste fructe trebuie spălate foarte bine înainte! 
  • Înlocuieşte cafeaua cu ceaiul cald! Deşi, într-o zi caniculară o bere rece este tot ce-ţi doreşti, evită să consumi băuturi alcoolice. Acestea favorizează deshidratarea organismului şi diminuează capacitatea lui de a lupta împotriva căldurii. De asemenea, este recomandat să nu consumi cafea sau răcoritoare care conţin cofeină. Optează pentru un ceai cald. 
Mai multe