Iha-iha! Aici e cea mai mare fermă de măgăriţe din ţară

28 iulie 2016 17:57   Național
Ultima actualizare:
Content image

Au plecat de la o alergie şi au ajuns la o afacere cu măgăriţe! Doi bihoreni au cea mai mare fermă de măgăriţe din România şi unica fabrică de procesare a acestui tip de lapte. Totul a început acum un an şi jumătate, când unul dintre cei doi a suferit o alergie urâtă, de care a scăpat cu lapte de măgăriţă. Ei au cumpărat iniţial şase exemplare, apoi afacerea s-a extins rapid.

Ferma de măgăriţe din satul bihorean Cauaceu este în continuă dezvoltare. “E cea mai mare fermă autorizată din România. Am pornit cu şase exemplare, iar acum ne mândrim cu 150. Laptele de măgăriţă este în proporţie de 97% similar cu laptele matern, fiind recomandat pentru o multitudine de boli şi alergii”, a explicat Călin Nistor, unul dintre cei doi proprietari ai fermei, pentru adevarul.ro. În decembrie 2015, cei doi investitori bihoreni au reuşit să pună în funcţiune şi centrul de prelucrare a laptelui.“Este greu să obţii laptele şi să înmulţeşti măgăriţele. Am încercat să aflăm cum se poate procesa laptele. Am văzut că nu există precedent şi că nu se poate procesa ca un lapte normal”, a detaliat Nistor. “Am început să căutăm aparate, ne-am consultat mult cu ingineri din domeniu şi cu medici. După foarte multe teste, am ajuns să facem nişte aparate speciale care să poată steriliza laptele de măgăriţă, astfel încât să-şi poată păstra proprietăţile şi să aibă câtuşi de puţin termen de valabilitate. Vrem să putem acoperi nevoia României de lapte”, a adăugat omul de afaceri.

"Mulsul se face foarte greu"

Măgăriţele se mulg o dată pe zi, cam o jumătate de litru, iar restul de lapte rămâne puiului. ”Măgăriţa are un instinct matern extraordinar, astfel că mulsul se face foarte greu, mai ales în perioada în care puiul este mic şi stă tot timpul lângă mamă. Eu mă ocup personal de animale, mai ales la muls. Deşi nu s-ar crede, sunt cele mai pretenţioase animale din lume”, susţine fermierul bihorean.

După ce a fost muls şi procesat, laptele poate fi păstrat în sticlă 60 de zile. Momentan, cei doi bihoreni livrează lapte în Oradea, Arad şi Cluj, dar şi îşi doresc să ajungă şi în centrul ţării.

Content image

Investiţie de trei milioane de euro

La poarta fabricii din comuna bihoreană, litrul de lapte se vinde cu 120 de lei. În farmacii sau în hipermarketuri, preţul poate ajunge până la 150 de lei litrul. Trebuie ţinut cont de faptul că, în cazul acestui tip de lapte, se consumă, în medie, 80 de mililitri pe zi. Investiţia celor doi bihoreni în animale şi în utilaje a depăşit 100.000 de euro. Dacă ne referim la întreaga investiţia în afacere, cuprinzând terenuri, maşini agricole şi însămânţări, suma se apropie de trei milioane de euro.Click! spune

Laptele de măgăriţă este cunoscut încă din antichitate pentru proprietăţile sale uimitoare. El este un leac pentru diferite alergii, dar şi un aliment ce poate înlocui cu succes laptele de vacă sau formulele de lapte praf în alimentaţia bebeluşilor şi a copiilor. Acest tip de lapte e recomandat şi persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Mai multe