Iile și meşteşugul care le ajută pe bunicuțe ca să-şi ţină nepoţii în facultate

28 iunie 2018 7:46   Național
Ultima actualizare:

În localitatea Cezieni din judeţul Olt zeci de femei, cele mai multe dintre ele în vârstă, nu au încetat niciodată să coasă ii, pe care le vând la preţuri din ce în ce mai mari în ultimii ani, de când tradiţionala cămaşă românească a câştigat inimi pe întreg mapamondul.

În satul în care zeci de femei, în special cele foarte în vârstă, cos neobosite ii după modele vechi, sau, la comandă, după modelul clienţilor, preţul celor mai apreciate cămăşi româneşti ţine mult de cât de bine negociezi, scrie adevarul.ro.

Cămăşile pentru copii, cu modele nu foarte elaborate, pleacă de pe la 150-200 lei, dar pot ajunge, costumaşele, şi la 800 lei, în timp ce iile cu modele vechi, respectând toate canoanele, pot ajunge şi la 2.000 lei, bani pe care-i plătesc fără să discute artiştii de muzică populară, în special.

Pentru femeile din Cezieni este o meserie care le rotunjeşte binişor pensiile mici, „de colectiv», şi le permite să-şi ajute familia. Printre comezi mai pun şi în lada de zestre câte o cămaşă cusută special pentru copii sau nepoţi, dar mai şi renunţă la cele pe care şi-au cusut povestea copilăriei amărâte.

„Pensie am şapte milioane. Dacă n-aş face asta.... Că copiii ăştia de-abia se descurcă, trebuie să ţie şi ei copiii la facultate... Înainte mai aveam vacă, mai aveam cal, da’ acu’ nu mai poate omu’ mieu, are cataractă, cu ochiu drept nu mai vede dăloc, şi am vândut tot“, şi-a povestit o săteancă pentru adevarul.ro.

Citește întreg reportajul realizat de adevarul.ro

Mai multe