Ilie Năstase, replici acide la adresa lui Klaus Iohannis: «E un mut care nu spune nimic»

11 decembrie 2019 13:23   Național
Ultima actualizare:

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a retrage decorațiile acordate celor cu condamnări penale are ecouri. Fostul tenismen Ilie Năstase a avut câteva replici acide când a aflat că și el ar putea rămâne fără Ordinul Național Steaua României, primită chiar de la actualul președinte, în 2016.

Fostul sportiv ar putea rămâne fără distincție, întrucât a fost condamnat la 9 luni și 10 zile de închisoare, după un incident în trafic. În 2018, Ilie Năstase a fost prins băut la volan, ceea ce a dus la întocmirea de dosar penal.

„Am înțeles că a primit și el o distincție de la Băsescu. El ce merită? Noi am avut niște merite în sport. El nu prea are de ce să primească o distincție.  Nu am nicio problemă să îmi retragă ordinul. Dacă-mi lua titlul de la US Open sau de la Roland Garros aveam o problemă. Dar așa?  

E un mut care nu spune nimic. S-a dus în Statele Unite și a venit cu o caschetă și o insignă, în loc să vină cu vizele ridicate românilor. S-a dus premierul polonez și a ridicat vizele în două zile. Mai mult ce să spun? 

Nu știu cum o să-mi ridice distincțiile. Că eu am de la Ceaușescu, Iliescu și de la Constantinescu. Pe care s-o ridice? Aia de la el o dau înapoi. Mă duc la Cotroceni și stau în față și i-o dau, dacă asta-l face pe el fericit.  Chiar nu-mi face plăcerea distincția dată de el. Am acceptat-o pentru că împlinisem 70 de ani. 

Când am fost cu Simona Halep, când a fost decorată ea, am vrut să dau mâna cu el. Dar și-a tras mâna. Un președinte nu face așa ceva.  El are o rudă care are probleme cu Federația de Tenis. Da, conflictul Vecerdea - FRT.  

Eu am primit o condamnare pentru că am băut puțin. Altul care a furat 6 case și nu e penal! Eu spun adevărul! 

Să te duci la Paris, să te enervezi și să arunci cu paltonul pe mașină mi se foarte mult pentru președintele unei țări civilizate! Mi s-a părut un gest urât.

El și Băsescu și-au dat distincții între ei. De ce? Doar pentru că au fost președinți? Asta e problema României? Că am bătut eu puțin? Băsescu a condus destul de beat, cu mașina de poliție în față și cu SPP-ul în spate. Lui Băsescu trebuia să-i dea 99 de ani”, a declarat Ilie Năstase la GSP LIVE.

Ce a anunțat Klaus Iohannis despre retragerea decorațiilor

"Am decis să retrag, în baza prevederilor legale, decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. Am demarat deja această procedură de retragere a ordinelor naționale, conferite în numele statului român, demers care va fi finalizat în foarte scurt timp, iar numele persoanelor vizate vor fi comunicate opiniei publice", a transmis președintele României pe pagina lui de Facebook, după ce în prelabil ținuse o conferință de presă.

Preşedintele României a devclarat că departamentul de specialitate de la Palatul Cotroceni lucrează la documentele pentru a retragerea altor decoraţii.  „Am demarat această acţiune şi ea va fi finalizată în cel mai scurt timp”.

Mai multe